Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ СРБИЈЕ – ВОЈВОДИНА

Капа златара
Инв. бр.14218
Банат, Ново Милошево

Од црвене свиле. Средњи део у облику елипсе, а бочни делови полукружни са равном ивицом нашивеном за теме капе. Около отвора је срмени вез у виду таласасте линије. На задњем делу капе су две дугачке траке (дуж. 60 cm) које покривају врат и падају низ леђа до испод појаса и две мање (дуж. 16 cm) везане у облику машне. Основу капе чини картон са платном. Постављена је црвеном куповном материјом. Извезена је пуњеним везом од жуте срме. Мотиви су вегетабилни. У овалном делу капе, у главном мотиву су нанизани од ситних белих перли са плавим каменчићем ,,дијамантом” около којих су цветови и лишће везени срмом и шљокицама. Траке су оивичене кратким срменим ресама. Капа је празнична. Носила је млада.

Руковалац збирке:

Вјера Медић, музејски саветник

vjera.medic@etnografskimuzej.rs 

 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×