Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ОПРЕМА РАТНИКА И ОРУЖЈЕ

Фишеклија
Инв.бр. 13594
Хрватска, Имотски

Од филиграна, плеха, месинга и свиле. Четвртастог облика. Основа предмета урађена од плеха која је после пресвучена филигранским украсима: мрежицама, розетама, ромбовима и гранулама. Централна розета је украшена и црвеним лоптастим каменом. У доњем делу као висуљци висе три кићанке, направљене од месинга и свиле. Служила за држање фишека са барутом.

Руковалац збирке:

Иван Максимовић, МА кустос

ivan.maksimovic@etnografskimuzej.rs

 

 

 

 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×