Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ПРЕДМЕТИ УЗ ОБИЧАЈЕ

Маска (лејка, коруба)
Инв.бр. 07854
Јабланица

Направљена је од издубљене тикве браон боје са роговима од жутог плеха који су по ивици изрезани. Нос је од краја тикве, а зуби су од пасуља. Ове маске носе коледари који се зову ,,оале” и иду од Светог Игњата (20.12.) до Божића.

Руковалац збирке

Саша Срећковић, музејски саветник

sasasrec@gmail.com 

 

 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×