Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ЛИЧНИ ПРИБОР

Кутија за цигарете
Инв.бр. 9446
Београд

Од кленовог дрвета. правоугаоног облика. Бочне ивице и горња страна су лучно тесане. Доња ивица је равна. Горе је поклопац који се отвара водоравним померањем. Цео поклопац је орнаментисан у дуборезу са различитим шарама. Обе стране су украшене шаром крста чији се крајеви завршавају орнаментом волуте. Цео крст је оквирен квадратним рамом од кратких зареза. Бокови украшени роваш шарама, а горња и доња ивица ситним квадратима. Са једне стране је мала метална алка за везивање кутије. Служила је за држање цигарета.

 

Руковалац збирке:

Јелена Тешић Вулетић, музејски саветник, jelena.tesic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×