Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ЛИЧНИ ПРИБОР

Кутија за цигарете
Инв.бр. 9446
Београд

Од кленовог дрвета. правоугаоног облика. Бочне ивице и горња страна су лучно тесане. Доња ивица је равна. Горе је поклопац који се отвара водоравним померањем. Цео поклопац је орнаментисан у дуборезу са различитим шарама. Обе стране су украшене шаром крста чији се крајеви завршавају орнаментом волуте. Цео крст је оквирен квадратним рамом од кратких зареза. Бокови украшени роваш шарама, а горња и доња ивица ситним квадратима. Са једне стране је мала метална алка за везивање кутије. Служила је за држање цигарета.

 

Руковалац збирке:

Јелена Вулетић, музејски саветник

jelena.vuletic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×