Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

САОБРАЋАЈ, ТРАНСПОРТ И ПРЕНОС ДОБАРА

Бисаге предње
Инв.бр. 17034
Љубање, Ужице, Западна Србија

Употребљаване у традиционалним друштвеним заједницама припадника православне конфесије и српског етницитета.

Занатски израђено од говеђе коже, бубрежастог облика, спојене по полеђини и са поклопцима на предњој страни. За седло су причвршћиване каишем, који пролази кроз пређице на полеђини, а  на самар постављане на предњу крстину.

Предње бисаге су употребљавале превасходно кириџије  током путовања, и у њих су паковане ситне, вредни предмети и прибор.

 

Руковалац збирке:

др Марко Стојановић, музејски саветник, marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×