Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ПОКУЋСТВО

Колевка
Инв.бр. 2549
Ресава, Исаково

 

Од јеловог дрвета, без ногара, равна елипсастог облика. На светло обојеној, скоро белој, подлози насликани су разнобојни цветни орнаменти међу којима провлађују црвени и зелени. Орнаменти су оивичени тачкастом бордуром која се рељефно издваја. У средини цветног орнамента је урезано срце где недостаје мало огледало.Кроз горње ивице провучена је вунена врпца да се колевка обеси, односно носи заједно са дететом на леђима.

 

Руковалац збирке:

др Милош Матић, музејски саветник milos.matic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×