Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ПОКУЋСТВО

Колевка
Инв.бр. 2549
Ресава, Исаково

 

Од јеловог дрвета, без ногара, равна елипсастог облика. На светло обојеној, скоро белој, подлози насликани су разнобојни цветни орнаменти међу којима провлађују црвени и зелени. Орнаменти су оивичени тачкастом бордуром која се рељефно издваја. У средини цветног орнамента је урезано срце где недостаје мало огледало.Кроз горње ивице провучена је вунена врпца да се колевка обеси, односно носи заједно са дететом на леђима.

 

Руковалац збирке:

др Милош Матић, музејски саветник milos.matic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×