Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

СПРАВЕ И ПОМАГАЛА ЗА ИЗРАДУ И ПРЕРАДУ ТЕКСТИЛНИХ ВЛАКАНА

Преслица
Инв.бр 17555
Орешац, Књажевац, 1905. година

Преслица израђена од буковог дрвета, лопатастог типа. У плитком рељефу  изведени су антропоморфни, вегетабилни и зооморфни мотиви. У доњем делу су два крупна листа изнад којих су изрезбарени петао, мачка, лисица и коза. У горњем делу је представа војника за топом а у самом врху је отворена књига са нечитко исписаним именима. На зглобу што везује лопату са дршком изрезбарена су два крста.

 

Руковалац збирке:

Марина Цветковић, музејски саветник marina.cvetkovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×