Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

СТАКЛО

Мувара
Инв.бр. 19657
Бачка

Од стакла, у виду бокасте боце са грлићем. Део дна је отворен, увучен у бок. Ослања се на три ножице. Безбојна. Служи за хватање мува. Под кружни отвор стави се шећер, а у боцу сирће, па кад мува узлети са шећера улази у боцу где је сирће по дну, око уздигнутог дна, и мува пада у сирће. Ставља се на сто или на орман.

Руковалац изложбе

Ирена Гвозденовић, музејски саветник

irenagvozdenovich@gmail.com 

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×