Етнографски музеј Београд

Loading Догађаји

« All Догађаји

  • Овај догађај је прошао.

Уситњавање- прича о авану

09.05.2018. @ 19:00 - 04.06.2018. @ 17:00

Етнографски музеј у Београду, Музеј науке и технике – Београд и Универзитет у Београду – Фармацеутски факултет представљају изложбу „Уситњавање – Прича о авану“, посвећену предмету авану, једном од најстаријих човекових алатки чија је функција остала непромењена до данашњих дана.

Изложбом се истражује, валоризује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет – аван – као спецична човекова алатка суштински непромењена од праисторије. Њега с правом можемо да сматрамо цивилизацијском инсигнијом – означитељем човековог престанка преживљавања и почетка културе исхране. Континуирана употреба у фармацији сврстала га је у алатку која је симбол фармације. Аван (тарионик) је прва алатка која се користила за израду лекова још у старом Египту. У праисторији су први авани израђивани од камена. У периоду антике израђивали су се од камена и мермера, плитки и слични чинији. У средњем веку, осим камена и дрвета, почиње да се користи и бронза. Од краја 18. века почињу да се праве и од порцелана и стакла. Данас се они израђују од најразличитијих природних и вештачких материјала. Управо због тога аван је јединствено културно наслеђе многих култура света, а свакако и наше културе. У култури балканских народа уситњавање и аван имају цивилизацијски континуитет. На изложби ће, кроз причу о авану, бити презентован не само његов културни значај, већ и шири културни контекст уситњавања хране и других намирница и материја, заправо културолошки значај човекове активности уситњавања.

 

На изложби биће представљени разни примерци авана, од праисторије до данашњих дана, из збирки Етнографског музеја у Београду, Музеја науке и технике – Београд, Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета, Музеја Града у Београду, Народног музеја у Пожаревцу, Археолошког института САНУ, приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина, и из приватних колекција.

Као пратећи програм изложбе биће организовани  предавања и радионица уз подршку Института Јосиф Панчић и Универзитета у Београду – Фармацеутског факултета.

Изложба је реализована уз подршку Еуцерин Србија.

Свечано отварање изложбе је у среду, 9. маја у 19 часова у Етнографском музеју у Београду.

 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ

 

ПРЕДАВАЊА:

 10. мај 2018. године, 18 hЛековити потенцијал ароније, др Нада Ћујић, Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић

11. мај 2018. године, 18 hУситњавање чврстих супстанци у фармацијиод тарионика

са пистилом до инжењеринга кристала, проф. др Јелена Паројчић, Катедра за фармацеутску технологију и козметологију

30. мај 2018. године, 18 h, Сецкане биљке под микроскопом, проф. др Бранислава Лакушић, Катедра за ботанику

1. јуни 2018. године, 18 h, Прича о „вршачком чају“, проф. др Зоран Максимовић, Катедра за фармакогнозију

 

РАДИОНИЦА

  1. мај 2018. године, 11 ч, “Израда уролошког чаја (Специес урологицае) према пропису Пх. Југ. ИВ”, Радионицу воде: др Дубравка Биговић и дипл.фарм . Виолета Попов

 

 

Детаљи

Почетак:
09.05.2018. @ 19:00
Крај:
04.06.2018. @ 17:00

Место

Етнографски музеј у Београду
Студентски трг 13
Београд,
+ Google Map

Претражите сајт

×