Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Изложбе

 

Стална изложба
Народна култура Срба у XIX и XX веку

 

Аутори изложбе:

др Братислава Владић-Крстић

Јасна Бјеладиновић-Јергић

Зоран Родић

Велибор Стојаковић

Ликовна поставка изложбе:

Бранка Боројевић Џокић

 

Повремене изложбе

 

ТО СМО МИ – НАРОДНА ЗАНИМАЊА У СРБИЈИ (НАЗРНИ ПА СЕ ВРНИ)

У четвртак 20. септембра 2018. у 20 сати, поводом Дана Етнографског музеја, биће додељена Награда Боривоје Дробњаковић за животно дело и отворена изложбa То смо ми – народна занимања у Србији, (Назрни па се врни аутора: Душице Живковић, Милоша Матића, Марка Стојановића и Јелене Тешић.

 

Страдање и опстајање 1918-2018: неуништиви музеј

 

У четвртак, 15. новембра у 18 часова Етнографски музеј у Београду ће обележити стогодишњицу примирја у Првом светском рату изложбом „Страдање и опстајање 1918-2018: неуништиви музеј“ аутора Весне Бижић Омчикус. Изложба обрађује овај турбулентни период с тачке гледишта Етнографског музеја, приказујући губитке које је Музеј претрпео, и дајући публици увид у услове рада пре, током, и након Првог светског рата. Посебна пажња ће бити посвећена предметима набављеним почетком 20. века за потреба представљања српске културе на изложбама у иностранству. Немерљива вредност ових експоната огледа се у изузетном богатству израде и етнографском значају, а чињеница да предмети до сада нису излагани изложбу чини  још занимљивијом за посетиоце.

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×