Хармонија звука и слика: Павле Аксентијевић у Етнографском музеју

Датум одржавања
9. маj 2024. у 20 часова
Подели
Музеј поносно најављује један од најважнијих културних догађаја ове године који ће обогатити ваш дух и освојити ваша срца.

Позивамо вас на Васкршњи концерт „НА КРСНОМ ПУТУ” и ретроспективну изложбу слика „КАРИЈАТИДЕ СНА” чувеног Драгослава Павла Аксентијевића, неприкосновеног појца древне српске и византијске духовне музике, и уметника чија дела носе дубоку симболику и емотивну снагу, 9. маја у 19 часова у Етнографском музеју.

 

Ослањајући се на живо усмено предање, Аксентијевић поје по транскрипцијама неумских записа од 12. до 18. века, и по сопственим записима. Напеве је бележио путујући по Грчкој, Светој Гори и Кипру, а наступа уз бруј исон мањег мушког вокалног састава до 5 чланова.

 

Након концерта биће отворена изложба слика Драгослава Павла Аксентијевића „КАРИЈАТИДЕ СНА” која представља ретроспективу његовог сликарског опуса. Циклус од 23 сликe представља девојке са Пелопонеза које су заробљене и одведене у ропство, и које су у античкој архитектури представљене као стубови. Рађене у техници акрилик на платну, настале су у периоду од 2015. до 2024. године, и у симболичком смислу све оне носе Аксентијевићеве снове и његова сећања, а чак и онај период пре сећања.

 

Павле Аксентијевић је уметник од огромног значаја за српску културу и његово стваралаштво представља дубоки израз уметникове душе и путa ка истини, исконској лепоти, духовном просветљењу и постојању.

 

Драгослав Павле Aксентијевић је рођен у Београду 1942. године. Добитник је бројних признања, међу којима су и прве награде за интерпретацију византијских напева на Међународном хорском фестивалу у Грчкој. Музичку групу „Запис” основао је 2000. године коју, осим њега, чине његови синови Растко и Дамјан, и Спасоје Туфегџић и Бојан Ивковић. Сви чланови свирају на аутентичним народним инструментима. Магистрирао је на Ликовној академији 1967. године. Престаје да слика од 1971. до 2006. године. Последње две изложбе које је приредио биле су „Приступање” у галерији Прогрес 2000. године и „Посвећење” у Коларцу 2008. године. Добитник је награде Фонда за културу града Београда за 1989, Златне медаље Културно-просветне заједнице Србије за 1990, награде Радио Инсбрука 1990. и Годишње награде УМУС-а 2000. године.

 

Изложба је отворена до 31. маја 2024. године.

 

Улазнице за концерт су 1200 динара, а за галерију 800 динара. Улазнице ће бити у продаји од четвртка, 25. априла од 12 часова, на билетарници Етнографског музеја. Број места је ограничен.

 

Дођи у Етнографски!

Подели
Иди на врх