Локалне заједнице и очување „живог наслеђа“

Датум одржавања
26. октобра 2022.
Подели

Представљање публикација из едиције „Нематеријално културно наслеђе Србије“, коју је покренуо Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду одржано је 26. октобра 2022. године у Етнографском музеју у Београду.

 

Публикације „Злакуско лончарство. Нематеријално културно наслеђе човечанства“ и „Ражањско црепуљарство. Израда црепуља у Рујишту код Ражња“, ауторке др Биљане Ђорђевић, настале као резултат вишегодишњег истраживања и сарадње ауторке са локалним заједницама на идентификовању, регистровању, документовању и очувању знања и вештина у вези са овим традиционалним занатима, биле су повод за разговор о улози локалних заједница у очувању сопственог нематеријалног културног наслеђа.

 

Разговор, у којем су учестовали председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Бора Димитријевић, председник Општине Ражањ Добрица Стојковић, председник Удружења лончара „Злакуса“ Дарко Тешић, рецензент стручних публикација проф. др Љиљана Гавриловић, ауторка публикација и музејска саветница Народног музеја Србије др Биљана Ђорђевић и координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе Данијела Филиповић, био је усмерен на скретање пажње на значај и моделе активног рада на очувању нематеријалног културног наслеђа које спроводе различити актери, пре свега локалне заједнице, локалне самоуправе и стручњаци, као и указивање на важност успостављања континуиране сарадње између свих заинтересованих странау овом процесу.

 

У оквиру овог програма, црепуљарка из Ражња Данијела Петровић и лончар из Злакусе Милета Лазић, демонстрирали су посетиоцима своја знања и вештине у вези са ражањским црепуљарством и злакуским лончарством, регистрованим елементима „живог наслеђа“ Србије.

 

Подели
Иди на врх