Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

  У оквиру обележавања манифестације Дани европске баштине, 25. и 26.  септембра, у Етнографском музеју у Београду биће одржана  конференција Технике и технологије кроз време.

  Дани европске баштине програм Савета Европе и Европске комисије се већ 13 година успешно реализује и у Републици Србији. Ова, 2015. година је проглашена Годином европског индустријског и техничког наслеђа и широм Европе одржавају се манифестације посвећене овом сегменту културног наслеђа.

  Како су у Србији Дани европске баштине овој теми били посвећени 2013. године, Министарство културе и информисања, као носилац активости Дана европске баштине у Србији, одлучило је да у средишту пажње ове године буде очување и одржање старих заната.

  Спајајући тему манифестације која се одржава широм Европе, са темом манифестациe на националном нивоу, Етнографски музеју у Београду и Друштво конзерватора Србије, уз подршку Министарства културе и информисања, организују Конференцију „Технике и технологије кроз време“, као централни догађај овогодишњих Дана европске баштине.

  Конференција Технике и технологије кроз време организована је с циљем да стручњаци, етнолози и антрополози, историчари, археолози и историчари уметности, усмерени на проучавање заната као елемента културног наслеђа, као и конзерватори, истраживачи у области индустријског и техничког наслеђа, размене искуства и размотре могућности за даљи рад  на очувању и одржању занатских знања и вештина. Организатори Конференције су Друштво конзерватора Србије, које активно ради на заштити индустријског и техничког наслеђа и Етнографски музеј у Београду, који проучавање и представљање старих заната препознаје као веома важну активност у погледу очувања и заштите културног наслеђа. Конференција се реализује се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

  Конференцију прати изложба  Индустријско и техничко наслеђе у Војводини, она представља избор из богатог фонда индустријске и техничке баштине сачуване у Војводини. Хидротехничко наслеђе – систем канала, преводница, црпних станица и устава који функционише већ више од два века; саобраћајна баштина – систем железничких колосека, станица, постројења; прехрамбено-прерађивачка индустрија – пиваре, кланице, шећеране; текстилна индустрија – кудељаре, свиларе, такачнице, белези су који показују основне делатности које су утицале на формирање модерног друштва на тлу Војводине. Индустрија је мењала живот и друштвене односе у мери у којој је пратећа инфраструктура – стамбене колоније стварала моделе за изградњу насеља и градова модерног времена. Представљање на овој изложби покушај је да се спасу драгоцени остаци овог вредног корпуса баштине.

  Програм конференција

  Апстракти излагања

  Програм манифестације

  Претражите сајт

  ×