мултимедијална изложба ауторке Душице Живковић, музејског саветника, биће отворена у понедељак, 21. септембра у 13 часова поводом 114 година рада и Дана Етнографског музеја у Београду.
Полазећи од географски условљеног окружења, уз сагледавање историјског и друштвеног контекста и културних утицаја, на изложби је представљена културе исхране, као незаоблазни део приватног, али и јавног живота сваког појединца. Пратећи ток прошлости јела и представљајући кухињу, јеловник и храну, од народне традиционалне сеоске софре, преко грађанске и владарске трпезе, сагледана је национална кухиња у Србији и кулинарски идентитети појединих региона, условљени многобројним локалним културним специфичностима
Феномен исхране је посматран као процес, од производње и начина привређивања, промета, прераде и обраде намирница, конзумирања и коришћења, до обичајне праксе развијене у оквиру породичног и годишњег религијског циклуса.