Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
 • Скорашњи чланци

 • Категорије

 • Архиве

 • Словенски карневали

  Изложба Словенски карневали  у којој је учествовало 12 словенских земаља отворена је у Палати УНЕСКО -а у Паризу 3. јуна 2014. Српску секцију о маскама, поворкама и карневалима, у име Етнографског музеја у Београду, представила др Весна Марјановић, музејски саветник. Изложба наставља своја гостовања, а прво у низу је гостовање у Етнографском музеју Истре у Пазину, Хрватска. Отварање изложбе је 14. фебруара у 10:30 и њиме отпочиње дводневни сусрет учесника изложбе и округли сто под називом Покладне традиције и проблем представљања другог у глобализираном свијету. на коме ће излагати др Весна Марјановић, музејски саветник у Етнографском музеју у Београду,  тема излагања односи се на ликове у покладним поворкама Србије и региона: Циганин, Арапин, Црнац.

  Након отварања, планирана је посета смотри звончара у Матуљама, посета Звончарској музејској збирци у Рукавцу. Ријечка карневалска традиција се налази на Унесковој Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа човечанства од 2009. год.

  http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00243

  На основу договора распоред излагања је следећи:

  1. Етнографски музеј Истре у Пазину, Хрватска: 14. фебруар 2015. – отварање изложбе и округли сто – тема: Структура ликова у карневалским поворкама са акцентом на ликове из маргинализованих група у реалном друштву; 15.  фебруар – одлазак учесника округлог стола на карневал у Мотовун.
  2. Словенски Етнографски музеј, Љубљана, Словења –  у току пролећа
  3. Музеј у Бања Луци, Република Српска, БиХ
  4. Етнографски музеј у Београду, Београд, Србија: 26. јун 2015. – отварање изложбе и округли сто; тема: Нове форме карневала као туристички потенцијал; 27. јун 2015. одлазак у Белу Цркву на карневал цвећа.
  5. Македонија
  6. Перник, Бугарска – крај јануара 2016. године
  7. Етнографски музеј у Мартину, Словачка – фебруар 2016.
  8. Народни музеј у Прагу, Чешка – пролеће  2016.
  9. Етнографски музеј у Санкт Петерсбургу, Русија – у току маја 2016.
  10. Етнографски музеј, Минск, Белорусија, почетком јуна 2016.
  11. Поморски музеј, Котор, Црна Гора, јули 2016.
  12. Украјина

   

   

  Претражите сајт

  ×