Народне ношње централне Србије

Период
XIX и XX век
Број предмета
6500
Првобитни фонд Етнографског музеја чинила је колекција српских народних ношњи с почетка 19. века.
Од ретких и малобројних драгоцености националне прошлости, током времена, стигло се до једне од најбројнијих збирки Етнографског музеја, која има велики значај за проучавање живота Срба у 19. и првој половини 20. века.

Одевни предмети из збирке систематизовани су по основној функцији и културно-географским областима. Њихов карактер огледа се у разумевању начина одевања, живота и обичаја Срба и других националних заједница на просторима Балкана и сагледавању естетских и уметничких вредности, израде и украшавања.

Збирка „Народне ношње Србије“ данас је један од стубова делатности Етнографског музеја. Садржи око 6 500 предмета.

За збирку су задужене Вјера Медић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: vjera.medic@etnografskimuzej.rs и
др Татјана Микулић, музејски саветник коју можете контактирати путем мејла: tatjana.mikulic@etnografskimuzej.rs

Назад на листу

Зубун

Инв. бр. 5252
Зубун је женски дугачки прслук, део свечане ношње с краја 19. века. Израђен је од белог сукна, украшен разнобојним везом, кићанкама и апликацијама у облику стилизованих цветних орнамената.

Равна, Књажевац, Тимок, источна Србија
1820. година

Прегача - искутача

Инв. бр. 9346
Женска радна кецеља од вуне бојене природним бојама, са попречним пругама и ретким стилизованим орнаментима, наглашеним разнобојним везом, вуном и срмом (метална нит).

Каменица, Ниш, јужна Србија
19. век, прва половина

Зубун - јелек

Инв. бр. 8564
Прслук од белог сукна без рукава. Део је комплета мушке сукнене беле ношње, сачињене од више слојева горњих делова одеће, уских чакшира (панталона), широког појаса и дубоке шубаре. Изложени примерак израђен је 1905. године.

Рсовци, Пирот, јужна Србија
почетак 20. века

Капа - преметач

Инв. бр. 37577
Свечано оглавље младих жена ‒ капа од вуненог платна, украшена ретким разнобојним пругама и густим памучним ресама на потиљку.

Модра Стена, Бабушница, јужна Србија
крај 19. и почетак 20. века

Оглавље - кумош и конђа

Инв. бр. 26494
Два дела оглавља састављена од пресвученог дрвеног обруча и сомотске траке украшене срменим везом од металне нити и шљокицама. Кумош се везивао преко конђе, додатно украшаване низом металних новчића као подлога за дугачку белу мараму.

Звижд, Браничево, источна Србија
19. век

Прслук - Јечерма

Инв. бр. 2443
Свечани мушки прслук од смеђе кадифе (сомота) са усправним оковратником. По грудима су извезенешаре од жуте срме (метална нит).

Љубовија,Мачва, западна Србија
1870. године

Рукавице

Инв. бр. 37586
Старији тип мушких рукавица са пет прстију које су се носиле до средине 20. века. По обичају, требало би да их има сваки мушкарац када сече бадњак (6. јануара, пред Божић).

Сјеница, рашка област, југозападна Србија
20. век

Чарапе

Инв. бр. 40468
Исплетене двоструком пређом од домаће вуне, претежно плаве и црне боје. Украшене су хоризонталним пругама и везом крупнијег цветног мотива.

Кнић, Шумадија, централна Србија
20. век, прва половина

Шајкача

Инв. бр. 45794
Капа од маслинастозелене вуне, постављена памучним платном. Шајкаче су почеле да се носе у 19. веку првобитно као војничка капа. После српско-турског рата (1876‒1878) прихваћене су као део народне ношње, нарочито након ослободилачких ратова (1912‒ 1918).

Сопот, Шумадија, централна Србија
20. век

Кабаница - јапунџа

Инв. бр. 27392
Сукнена кабаница украшена црвеним и црним вуненим гајтанима, на грудима се закопчавала кожним каишем и металном копчом. Носила се као огртач преко одела, а користила се и за огртање младе на венчању. Изложени примерак израђен је после првог светског рата.

Штаваљ, златиборски округ, централна Србија
20. век, прва половина
Иди на врх