Народне ношње из Хрватске

Број предмета
1680
Фонд збирке Народне ношње из Хрватске чине комплети и колекције појединачних одевних елемената, систематизовани по типолошкој класификацији етнографских предмета према особинама културно-географских региона.
Такав систематски приступ у етнолошкој музеологији и у науци током 20. века осветлио је разноликост традиционалног одевања становништва распрострањену и изван административних оквира на шире суседне балканске, јужно панонске и јадранске области. Током низа теренских истраживања у двадесетом веку за збирку су набављени примерци одевања свих народа и етничких група који су живели на простору данашње Републике Хрватске.

Колекција народне ношње српског народа из Хрватске представља значајну научну грађу за истраживање целокупног традиционалног живота.

Збирка садржи 1680 предмета.

За збирку је задужена Вјера Медић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: vjera.medic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Зубун - садак

Инв. бр. 37977
Женски хаљетак од сукна, широко отворен с предње стране, украшен апликацијама везене „грађе“.
Садак је израдила Стана Сладић као девојка од 17 година за своју девојачку спрему, пре него се 1927. године удала у Модрино Село код Кистања. Облачила га је у свечаним приликама а касније и свакодневно, када је носила терет на леђима.

Бјелина, Бенковац, северна Далмација
1927. година

Прегача

Инв. бр. 36298
Прегача од кудељне основе и разнобојне вунене потке са утканим геометријским орнаментима. Из приватне колекције учитељице Вјере Омчикус, поклон Етнографском музеју 1989. године.

Лика, централна Хрватска
20. век, прва половина

Прегача задња - запрега

Инв. бр. 31010
Кратка прегача од вуне, проткана златном и сребрном нити. Са три стране порубљена густим ресама од црне вуне. Опасивале су је жене са задње стране тела уз предњу кецељу.

Глина, Банија, централна Хрватска
почетак 20. века

Јелек - фермен

Инв. бр. 38588
Врста прслука од чоје, без закопчавања. Украшен свиленим гајтаном и везом. Део је комплета свечане мушке ношње, облачио се преко хаљетка дугих рукава. Израдио га је кројач народног одела „терзија“ из Дубровника или Скадра.

Конавли, Јужна Далмација
крај 19. века

Појас - канице

Инв. бр. 38716
Свилени појас домаће израде. Опасивале су га жене два пута око струка преко кошуље. Део је ношње Црногораца из Пероја. Набављено од Анђе Вучетић 1952. године.

Перој, Пула, Истра
19‒20. век

Кабаница - чоха

Инв. бр. 25395
Занатски израђена кабаница од сукна, са дугачким рукавима и великим оковратником. Украшена вишеслојним рељефним апликацијама црвене чоје, коже и гајтанског веза. Поклон Соломона Бергера, директора Етнографског музеја у Загребу, 1932. године.

Одра, Реметинец, северна Хрватска
почетак 20. века

Убрађај - везена убрада

Инв. бр. 39902
Дугачка марама од танког платна, украшена срменом чипком и везом. Набирала се преко капице „џеге“ и украшавала цветовима. Специфично оглавље невеста и удатих жена, Српкиња у панонским областима. Израдила га је Софија Болић из Даља. Ношен је до 1925. године.

Даљ, Осијек, Славонија, источна Хрватска
око 1920. године

Сукња - скуте

Инв. бр. 46246
Дугачка сукња од белог памучног платна, са задње стране ситно набрана и по дну украшена широком црвеном траком. Носиле млађе жене у свечаним приликама и опасивале прегачом до почетка Другог светског рата. Припадало породици Ђукић, сестрама Богдани и Даници.

Сапна, Славонска Пожега, Славонија, Хрватска
око 1930. године

Кошуља - рубина

Инв. бр. 42387
Од ланеног платна са дугачким набраним рукавима. Дуж рубова и шавова украшена везом и расплетом. Ношена до 1930. године као део мушке свечане шокачке ношње.

Дубошевица, Батина, Барања,
североисточна Хрватска
почетак 20. века.
Иди на врх