Народне ношње из Хрватске

Број предмета
1610
Предмети су распоређени у комплете и колекције систематизоване према културно географским областима и особинама динарског, панонског и јадранског типа ношње са територије Хрватске.
Поред разноликости типова и елемената ношње, истичу се и карактеристике заједничке са ношњом суседних области и ширих подручја Балкана. У истраживању живота становништва са територије данашње Хрватске, пре свега етничког идентитета и миграционих кретања, ношња представља прворазредну научну грађу.

У периоду заједничке државе Југославије од 1918‒1991. године, са територија Хрватске Етнографски музеј је сакупио народне ношње свих народа, народности и етничких група ‒ Хрвата, Срба, Буњеваца, Шокаца и других.

Збирка садржи 1610 предмета.

За збирку је задужена Вјера Медић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: vjera.medic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Зубун - садак

Инв. бр. 37977
Женски хаљетак од сукна, широко отворен с предње стране, украшен апликацијама.
Изложени садак израдила је Стана Сладић (1910‒1991) са 17 година за своју девојачку спрему. Удала се 1927. године у Модрино Село код Кистања (северна Далмација).

Бјелина, Бенковац, северна Далмација
1927. година

Прегача

Инв. бр. 36298
Дугачка предња кецеља од кудељне основе и разнобојне вунене потке, украшена утканим попречним пругама са ситним геометријским орнаментима. Припадала је Вјери Омчикус, учитељици из Задра (средња Далмација).

Лика, централна Хрватска
20. век, прва половина

Прегача задња - запрега

Инв. бр. 31010
Кратка кецеља од вуне, проткана златном и сребрном нити, украшена апликацијама позамантеријских трака. Опасивале су је жене са задње стране тела уз предњу кецељу.

Глина, Банија, централна Хрватска
почетак 20. века

Јелек - фермен

Инв. бр. 38588
Врста прслука без рукава, од чоје, широко отворен са заобљеним угловима, обрубљен и украшен апликацијом, везом и свиленим гајтаном. Део је комплета свечане мушке ношње, облачио се преко хаљетка дугих рукава. Изложени примерак рад је мајстора терзије (кројач народног одела) из Дубровника или Скадра.

Конавли, југ јадранске обале
крај 19. века

Хаљина

Инв. бр. 38892
Широка хаљина без рукава с набраним пластроном и нараменицама од памучног материјала. Ношена је са кошуљом и тканицом (широки појас).

Острво Зларин, Шибеник, Далмација
почетак 20. века

Појас - канице

Инв. бр. 38716
Дугачак појас са ресама од свиле, домаће израде. Опасивале су га жене два пута око струка преко кошуље. Део је ношње Црногораца из Пероја (насеље у саставу града Водњана у Истри). Петнаест црногорских породица населило се у Перој 1657. године у збегу пред Турцима.

Перој, Пула, Истра
19‒20. век

Опанци

Инв. бр. 39075
Опанци од говеђе коже начињени од плитког и масивног ђона поткованог металним клиновима. Део је свакодневне мушке и женске ношње, пре свега пастира.

Брест, Бузет, Истра
19. век

Кабаница - чоха

Инв. бр. 25395
Кабаница (одевни предмет који је служио као заштита од падавина) од белог сукна, са дугим рукавима и великим оковратником. Украшена је гајтанским везом и рељефним апликацијама црвене чоје, коже и трачица. Закопчава се каишем испод грла.

Одра, Реметинец, Посавина, североисточна Хрватска
почетак 20. века

Убрађај - везена убрада

Инв. бр. 39902
Дугачка марама од танког белог памучног платна, украшена чипком и златовезом од срме у облику цветног букета. Набирао се на посебан начин преко мање џеге (врста капе) и украшавао цветовима. Део је оглавља невеста и удатих жена у панонским областима. Израдила га је Софија Болић из Даља. Изложени примерак био је у употреби до 1925. године.

Даљ, Осијек, Славонија, источна Хрватслка
око 1920. године

Сукња - скуте

Инв. бр. 46246
Дугачка сукња од белог памучног платна, ситно набрана са задње стране, украшена широком полом црвеног платна. Ношена је као део свечане ношње млађих жена до почетка Другог светског рата. Изложени примерак припадао је породици Ђукић, сестрама Богдани и Даници.

Сапна, Славонска Пожега, Славонија, источна Хрватска
око 1930. године
Иди на врх