Справе и помагала за израду и прераду текстилних влакана

Период
XX век
Број предмета
1800
У овој збирци се чувајау предмети који илуструју сложени процес прераде текстилне сировине у нит и предиво.
Ту су и предмети који служе за израду текстилних тканина ткањем, плетењем и хеклањем. Израђени су претежно у домаћој радиности и то најчешће од дрвета.

Прерада сировина у влакна у процесу узгоја, брања, шишања, прања, сушења и чешљања у збирци је заступљена кроз предмете попут маказа, корпи, трлица, даркова, гребена. Предење, препредање, намотавање и бојење влакана је приказано кроз преслице. Ткање је у збирци представљено кроз различите врсте разбоја и ткачких помагала.

У збирци се издваја богата колекција преслица која броји преко 1 000 предмета. Преслице су имале важну улогу у животу сеоских жена. Поклањане су им приликом рођења, у свадбеним обичајима, а често су са њима и сахрањиване. Одликује их богата типолошка разноврсност, а пажњу привлаче и орнаментика, као и ликовне представе које садржеродољубиве, националне и љубавне поруке.

Збирка се састоји од око 1 800 предмета.

За збирку је задужена Марина Цветковић, музејски саветник, коју можете контактирати путем мејлa: marina.cvetkovic@etnografskimuzej.rs
Назад на листу

Хоризонтални разбој

Инв. бр. 29451
Разбој је сложена справа која служи за ткање – процес израде тканина узајамним преплитањем два система жица. Изложени разбој је од буковог дрвета, домаће израде, хоризонталног типа са нитима од свиле.

Призрен, Косово и Метохија
средина 20. века

Вертикални разбој

Инв. бр. 22046
Од буковог дрвета. Употребљавао се за ткање пиротских ћилима.

Пирот, јужна Србија
20.век, прва половина

Коловрат

Инв. бр. 20804
Преслица (алат за предење влакана) са колом на ножни погон. Занатски рад од липовог, буковог и јасеновог дрвета. Делови су бојени црвеном и зеленом бојом.

Славонија, источна Хрватска
20. век,прва половина

Преслица

Инв. бр. 12562
Преслица је алат за предење влакна. Изложена преслица је од храстовог дрвета, лопатастог облика. У плитком рељефу је представа заљубљеног пара изнад које је натпис „Иван Пајић 1927.г.“.

Степојевац, Лазаревац, централна Србија
1927. година

Преслица

Инв. бр. 39304
Преслица је алат за предење влакна. Изложена преслица је од буковог дрвета, лопатастог типа. На лопатици је урезан лик Милоша Обилића (српски средњевековни витез, 1350– 1389.) изнад кога је натпис „Милош“. У доњем делу су иницијали аутора преслице „НС“.

Гуча, моравички округ, централна Србија
половина 20. века

Преслица

Инв. бр. 17555
Преслица је алат за предење влакна. Изложена преслица је од буковог дрвета, лопатастог облика. Рељефно су представљене шаре у виду два листа и животиња‒ певац, мачка, лисица и коза. Изнад њих је војник са топом, а у врху је отворена књига.

Орешац, Књажевац, источна Србија
20. век, прва половина

Преслица

Инв. бр. 13781
Преслица је алат за предење влакна. Изложена преслица је од буковог дрвета. У горњем делу је просечен квадрат са ромбом који се додирује са два круга са розетом.

Осечина,колубарски округ, југоисточна Србија
1904. година

Преслица

Инв. бр. 22892
Преслица је алат за предење влакна. Израђена је од липовог дрвета, копљасто лопатастог типа. Направљена је из једног комада дрвета.

Баре, Колашин, север Црне Горе
20. век, прва половина

Преслица

Инв. бр. 22908
Преслица је алат за предење влакна.Од јаворовог дрвета, лопатастог типа. Из једног дела. На лицу преслице урезано је латиницом име Ружа Сарић, вероватно име власнице преслице. Служи за предење вуне.

Далмација, Хрватска
20. век

Преслица

Инв. бр. 16072
Преслица је алат за предење влакна.Направљена је од врбовог дрвета, лопатастог облика.

Ваљска, Бачка, Србија
20. век, прва половина
Иди на врх