Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ГРАДСКА НОШЊА

Јелек
Инв. бр. 1491
Метохија, Призрен

Од зеленог сомота – ,,кадифе”. На предњим полама и леђима извезен је златним ширитом и гајтанима од златне и сребрне срме. Свуд наоколо је опточен гајтанима срме. На предњим полама пришивено по 12 пуцади од срме, украшени са црвеним перлама – мерџанима. Предњи део – пешеви укројени су високо уз врат. Носиле су га девојке и удате жене.

 

Руковалац збирке:

Јелена Савић, виши кустос, jelena.savic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×