Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

КЕРАМИКА

Бокалче (,,Милојче“)
Инв.бр. 03040
Врањска Пчиња, Врање

Бокал је направљен од глине. Састоји се од стопе, бока, високог грла које је у венцу проширено и од њега ужљебљен (ушопљен) сисак и дршке. По дну грла изведене су шаре, које су изведене белом глином, а посуда глеђосана жутом глеђи, само венац зеленом. Служила је за вино.

Руковалац збирке

Ирена Гвозденовић, музејски саветник

irenagvozdenovich@gmail.com

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×