Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ЛОВ И РИБОЛОВ

Спе
Инв.бр. 11492
Клокочевац, Доњи Милановац, Источна Србија

Употребљаване у традиционалним друштвеним заједницама припадника православне конфесије, српског етницитета, влашке и ромске етничке групе.

Израђено у домаћој радиности од липове коре и врбовог прућа, учвршћено обичним, или „канапом“ од винове лозе. Обликовано као чамац и употребљавано на мањим рекама и потоцима, на тај начин што решеткасто дно од прућа омогућава да вода несметано пролази, док бокови од коре задржавају уловљену рибу.

Отвор на риболовној алатки поставља се према току реке и потом рукама преврће камење и мути вода, како би узнемирена риба ушла у спе.  Превасходно су спе употребљавале жене током зимских месеци, за време Божићњег поста.

 

Руковалац збирке:

др Марко Стојановић, музејски саветник,  marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више 

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×