Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

НАРОДНЕ НОШЊЕ СРБИЈЕ

Прегача
Инв.бр. 11817
Сврљиг, Плужина

Ткана од домаће вуне модре боје из две попречно састављене поле. Украшена је утканим разнобојним орнаментима. Основни мотив је ромб. Орнаменти су подељени у пет уздужних појасева. Истичу се боје бела, црвена, местимично љубичаста и жута.

 

Руковалац збирке:

др Татјана Микулић,  виши кустос, tatjana.mikulic@etnografskimuzej.rs
Вјера Медић, музејски саветник, vjera.medic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×