Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ТЕКСТИЛНО ПОКУЋСТВО

Пиротски ћилим
Инв.бр. 21663
Пирот, Манастир Мара, друга половина XIX века
димензије 325х328 cm

Спољашњи ћенар на ужим странама чине две пруге, а на дужим по једна назубљена с унутрашње стране. Плоча је украшена венцем лала. Унутрашњи тамномодри ћенар украшен је мотивом бадемчића.  У средишњем делу поља уткан шестоугаоник изведен на исти начин као и унутрашњи ћенар (тамномодар с бадемчићима). У њему је уписан венац с кубетима. У центру је изведено дрво живота у саксији с плодовима у виду кубета и немачких кутија, и натпис на старословенском: „Мре кој … шаро“. Поље је декорисано и ситним мотивима у виду разноврсних птица (у лету и у стању мировања), и гранчица. У угловима поља такође се понављају ситни мотиви  –  дрво живота, птице, гранчице, бибице… Основна боја подлоге је тамније црвена, док су орнаменти изведени тамноплавом, тамније зеленом, жутом, светлоплавом и белом вуном. Коришћен је за застирање подова у великим просторијама.

 

Руковалац збирке:

Марина Цветковић, виши кустос marina.cvetkovic@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×