Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

ВЕЗ И ЧИПКА

Примерак веза
Инв.бр.22114
Околина Ниша

Примерак веза из околине Ниша (инв.бр.22114) осим што се одликује богатим везом који је изведен вуном у више боја и позлаћеном жицом и што највероватније потиче из прве половине 19. века, значајан је и по томе што је припадао приватној колекцији накита, одеће и везова Надежде Петровић, познате српске сликарке (1837-1915). Предмет је део женске кошуље, њен доњи руб. Орнаменти су стилизовани биљни и геометријски постављени у два низа.

 

Руковалац збирке:

Ирена Филеки, МА музејски саветник

irena.fileki@etnografskimuzej.rs

Сазнај више

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×