Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

СТОЧАРСТВО

Грудара
Инв.бр. 4074,
Перућац, Бајина Башта, Западна Србија

 

Употребљаване у традиционалним друштвеним заједницама припадника православне конфесије и српског етницитета.

Занатска израда на селу, тело  грударе од једног комада јаворовог дрвета  и поклопцем од брестовине. Округла  основа са широким, вертикалним и дубоким ободом, на коме је испуст са отвором за отакање течности.

Свежи сир од подсиреног млека је  у цедиљкама од газе спуштан на дно грударе, потом притискан поклопцем,  који је додатно отежаван каменом или другим предметом, те остављан пар сати да се сурутка оцеди кроз отвор.

Сир из грударе су правиле жене у традиционалним условима сточарења, најпре  при узгоју оваца и коза, а потом и крава.

 

Руковалац збирке:

др Марко Стојановић, музејски саветник

marko.stojanovic@etnografskimuzej.rs

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×