Јачање капацитета за очувањe нематеријалног културног наслеђа у Србији

Датум одржавања
од 23. до 26. маја 2022. године
Подели
Радионица „Израда планова очувања нематеријалног културног наслеђа у Србији“ усмерена на подизање капацитета за очување „живог наслеђа“ у Републици Србији, одржана је од 23. до 26. маја 2022. године у Етнографском музеју у Београду.

Четвородневну радионицу, која је реализована у оквиру Унескове Глобалне стратегије изградње капацитета за нематеријално културно наслеђе, организовао је Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду у сарадњи са Регионалним центром за очување нематеријалног културног наслеђа Југоисточне Европе под покровитељством Унеска, са седиштем у Софији и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Програм радионице, прилагођен потребама институционалног и стручног рада у примени Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа у Србији, био је усмерен на унапређење рада стручњака који су активно укључени у очување живог наслеђа у Србији и њихову обуку за даљи рад на изради и примени планова очувања нематеријалног културног наслеђа. Радионица је, кроз теоријски и практичан део, реализована у неколико тематских целина, укључујући и сагледавање улога различитих актера у систему очувања нематеријалног културног наслеђа и њихове међусобне односе у примени планова очувања живог наслеђа. Акценат је стављен на практичну израду планова очувања нематеријалног културног наслеђа у складу са Конвенцијом из 2003. године, а полазећи од улоге заједница у очувању сопственог наслеђа. У практичном делу радионице, учесници су били у прилици да се упознају и анализирају програме очувања нематеријалног културног наслеђа који се реализују кроз сарадњу институција и носилаца наслеђа, као што су радионице традиционалних занатских знања и вештина у Манаковој кући. Кроз разговор са носиоцима и организаторима ових едукативних програма, представљене су активности на очувању опанчарског заната, косовског веза, ткачких вештина и грнчарства, а сагледани су и неки од аспеката њиховог даљег развоја кроз израду планова очувања.

Програм обуке, који су водиле др Велика Стојкова Серафимовска и др Тамара Николић Ђерић, фасилитаторке Унескове Глобалне мреже тренера за нематеријално културно наслеђе, похађали су стручњаци из мреже за очување нематеријалног културног наслеђа, представници институција које су предлагачи елемената уписаних у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа и на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, а који учествују у изради и спровођењу програма очувања живог наслеђа у Србији.

Одржавање радионице „Израда планова очувања нематеријалног културног наслеђа у Србији“, део је активности Центра за нематеријално културно наслеђе Србије усмерених на унапређење рада на очувању нематеријалног културног наслеђа и успостављање сарадње између релевантних институција, локалних заједница и појединаца у Републици Србији.

 

Подели
Иди на врх