Представљање књиге ,,Трагом једне фамилије: Копривице на Гласинцу и Романији“

Датум одржавања
31. маја 2022. у 19 сати
Подели
Забележено шта није за заборављање

Реч је о илустрованој монографији породице Копривица, која је настала из записа сећања Велимира Копривице. Стога је окосница књиге фамилија из које потиче, Копривице на Гласинцу и Романији, а садржај књиге развија се у етнографском и историографском смеру, обухватајући најфиније етнографске детаље о обичајима и животу становништва овог подручја, у историјском смислу, од половине XIX века до данашњих дана. Обрађени су народни обичаји на Гласинцу, предратни саобраћај на Гласинцу, на ком су се укрштали важни трговински путеви, агрокултура на Гласинцу пре Другог светског рата, али и зачеци школовања. Делови о Другом светском рату и поратном оснивању и пословању сељачких радних задруга на примеру задруге „Арсо Копривица“ ова књига је сведочанство и материјал за нова историјска проучавања како овог подручја тако и југословенске историје.

Аутори књиге су Велимир Вело Копривица и Станојка Копривица Ковачевић. Дело је објавила издавачка кућа Лицеј из Београда.

На промоцији књиге говориће мр Мирослав Нишкановић етнолог, др Јелена Ковачевић Бараћ професор књижевности, издавач Станоје Јовановић и ауторка Станојка Копривица Ковачевић. Делове из књиге читаће Данијел Ковачевић, а романијске кајде певаће чланице КУД „Завичај“.
Подршку овом догађају пружа Удружење Романија.
Промоција има хуманитарни карактер пошто су аутори целокупан новац од продатих књига наменили Колу српских сестара.

 

Подели
Иди на врх