32. Интернационални фестивал етнолошког филма

Датум одржавања
29. септембар – 3. октобар 2023.
Подели

Етнографски музеј у сарадњи са Југословенском кинотеком поносно најављује 32. Интернационални фестивал етнолошког филма (29. септембар – 3. октобар), најстарији фестивал ове врсте у региону, који и ове године представља најзначајнија филмска остварења аутора из 26 земаља.

 

Интернационални фестивал етнолошког филма у Београду је смотра која представља широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традицијског, народног и модерног начина живота људских заједница, нудећи разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада из целог света.

 

Селектор фестивала, познати филмски и ТВ редитељ Владимир Перовић, уврстио је четрдесет седам филмова који су подељени у три селекције: Главну такмичарску, Студентску и Панораму, уз два програма у фокусу, од којих је један посвећен ромском филму циклуса Космос Рома аутора Бојана Дакића, а у продукцији РТВ Војводине, а други култним играним филмовима „Чудотворни мач” (1950) Војислава Нановића, „Карађорђева смрт” (1984) Ђорђа Кадијевића и „Искушавање ђавола” (1989) Живка Николића, заснованим на српском етнолошком наслеђу.

 

Главна такмичарска и студентска такмичарска селекција ће се приказивати од 29. септембра до 2. октобра у Кино сали Етнографског музеја, а Панорама 3. октобра.

 

Програми у фокусу ће бити приказани у Сали Макавејев Југословенске кинотеке, у Узун Мирковој 1. Пројекције српских играних филмова одржаће се 30. септембра, 1. и 2. октобра у 18 часова, док је за програм Космос Рома резервисан 3. октобар.

 

Фестивал ће отворити филм „У потрази за Енок” холандске ауторке Дорне ван Роуверој, који се бави дугорочним последицама холандског колонијализма у Индонезији.

 

Овогодишњи Гран При за најбољи филм доделиће жири у саставу Давор Борић, познати хрватски редитељ документарних филмова, Алесандра Татић, прошлогодишња добитница Гран Прија и Ромина Занон, заменица креативног директора филмског фестивала у Падови.

 

Конференција за штампу биће одржана у Кино сали Етнографског музеја 31. августа 2023. године у 13 часова, у Узун Мирковој 2, на којој ће говорити Илија Церовић, в.д. директора телевизије Србије, Марко Крстић, директор Етнографског музеја и Иван Максимовић, уредник програма Интернационалног фестивала етнолошког филма.

https://youtu.be/6QPIGxPV2fk

Подели
Иди на врх