55 Манакове куће – место традиционалних заната

Датум одржавања
17. новембар 2023. године
Подели
Ове године у Манаковој кући обележава се 55 година бриге о Етнографској спомен-збирци српског сликара Христифора Црниловића под окриљем Етнографског музеја у Београду.

Брига о Етнографској спомен-збирци познатог српског сликара Христифора Црниловића, смештеној у Манаковој кући, поверена је Етнографском музеју у Београду и 17. новембра 1968. године озваничена отварањем сталне поставке Народнe ношње и накит централнобалканског подручја из XIX и првих деценија XX века која открива естетику ношње шопског, моравског и вардарског комплекса.

 

Манакова кућа је репрезентативан пример старобалканске градске архитектуре у Београду и својеврсни културни центар, у ком се, у организацији кустоса Етнографског музеја, приређују изложбе, манифестације и одржавају традиционалне занатске и уметничке радионице. Кроз своју активност у одржавању радионица и школа филиграна, традиционалног веза и златовеза, традиционалне и уметничке керамике, мозаика, калиграфије, ручног ткања на нитном разбоју и ручног ткања клечаном техником, Манакова кућа и Етнографски музеј дуги низ година вредно чувају и оживљавају занатску уметност и естетику традиције. Томе у прилог говори и чињеница о успешности школе Десет дана филиграна, једине школе филиграна у Србији која већ пет година беспрекидно траје, а број њених полазника се из године у годину скоро удвостручује.

 

Поводом прослављања овог значајног јубилеја, у петак 17. новембра у 13 сати биће отворена Годишња изложба радова традиционалних и уметничких заната насталих током 2023. године. Госте ће поздравити директор Етнографског музеја Марко Крстић, дугогодишњи руководилац Манакове куће Драгана Стојковић, а изложбу ће отворити Горан Ристовић Покимица, наш најпознатији филигранист и предавач.

Посетиоцима ће на отварању предавачи представити традиционалне технике златовеза, ткања, филиграна, калиграфије, керамике и мозаика, а у 18 сати полазницима радионица биће додељена уверења о завршеној школи старог заната Етнографског музеја.

 

Дођи у Манак!

 

Иди на врх