Етнографски музеј и Ансамбл Коло заједно за српско наслеђе

Датум одржавања
27. август 2024.
Подели
Данас је потписан Споразум о пословно-техничкој сарадњи између Етнографског музеја у Београду и Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло”.

Овим споразумом, директори наведених републичких установа културе Марко Крстић и Здравко Ранисављевић одредили су стратешке приоритете заједничког деловања на пољу очувања српског културног наслеђа.

Директор Етнографског музеја Марко Крстић је поводом потписивања споразума истакао да је од изузетне важности да Етнографски музеј и Ансамбл „Коло” ближе сарађују на плану заштите и промовисања националног културног наслеђа, посебно јер је српско традиционално коло уписано на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Две институције су се обавезале да заједничким активностима раде на презентацији образовних, културних и уметничких вредности Србије у земљи, као и у иностранству.

Директор Националног ансамбла „Коло” Здравко Ранисављевић навео је да је сарадња две институције од стратешког значаја за очување културе и уметности Србије.

„Етнографски музеј у Београду представља кључну републичку установу културе у пољу заштите и очувања културног наслеђа Републике Србије, што га ставља у ред првих партнера Националног ансамбла „Коло” на плану јачања националног идентитета кроз домене народне игре и музике као дела извођачких уметности према Закону о културном наслеђу”, истакао је Ранисављевић.

Подели
Иди на врх