Окупимо се око стола Remake

Датум одржавања
од 8. 10. до 1. 11. 2024.
Подели
У простору Етнографског музеја у уторак 8. октобра отворена је изложба „Окупимо се око стола“ коју реализује Remake.

Пројекат и изложба Окупимо се око стола настали су са идејом да се на савремени начин интерпретирају стари традиционални занати као и народна уметност.

Порцелански предмети за ручавање постали су нови медиј за игру са различитим изразима и формама из културног наслеђа. У центар изложбе, као врхунску вредност, ауторке су ставиле трпезу која симболише традиционално место окупљања и узајамности. Мустре са старих српских одевних предмета пренесене су на потпуно нову подлогу – са платна на тањир. Коришћени су сегменти форме без амбиције да се реферише на колорит и без намере да се облици понављају на исти начин. Савремена креација лежи у интервенцијама, у назнакама и новој динамици комбиновања. Читајући литературу која се бави историјом веза у Србији и Југославији, једна анализа им је била посебно подстицајна. Код везиља копирање није било на цени. У стварању оне неће копирати облике, мотиве нити колорит. Напротив, трудиће се да у свој радни процес унесу аутентичност и да унапреде сваки нови настали комад ношње. Жеља да промене симетрију, да на свој начин одговоре на задатак, чинила је њихов рад особеним и уметнички значајним. Управо тај поступак је био за ауторке инспиративан и дао им је слободу да на нов начин третирају фрагменте културног наслеђа. Сада у модерном контексту требало је поновити орнаменте веза са текстила и на тај начин наставити њихов стваралачки ток. Решиле су да се опробају у том раду налик на везиље само на начин који је њима близак, на материјалу са којим ауторке раде и техником коју познају а то је интервенција на посуду од порцелана. Наносиле су мотиве са народног текстила тако што су им мењале и пропорцију и форму, а на крају и саму подлогу.

Remake бренд настао је 2009. године иницијативом две уметнице, сликарке Антее Аризановић Мутаовић и костимографкиње Јоване Божовић. Почеле су креативном интервенцијом на старом, већ коришћеном порцелану утискујући му ново значење да би данас Remake понуду прошириле на дизајнирано порцеланско посуђе и детаље за кућу вредне наслеђа следећих генерација. Remake као носилац Отворене шаке – сертификата старих заната које додељује Министарство привреде Републике Србије, самим својим деловањем и радом негује вредности и принципе очувања старих заната али кроз савремени израз. Раде тако што проналазе заборављене старе предмете за кућу и уметнички на њима интервенишу. Удахњују им нови живот. Овај део колекције је самоодржив и делује по принципима еколошке рециклаже. Нема отпада, већ се максимално користе предмети који су били одбачени. Користећи стари порцелан и додајући му савремени шарм, заборављени предмети налазе нову примену. Свака интервенција се ради руком, техником колажа као и ручним наношењем боје и 24-кaратног злата.

 

Изложбу можете посетити до 1. новембра 2024. године.

Видимо се у Етнографском.

Подели
Иди на врх