Буди smart за 8. март

Датум одржавања
од 8. до 17. марта 2024.
Подели
Поводом обележавања Међународног дана жена, Етнографски музеј у сарадњи са Ada moll-oм организује догађај „Буди смарт за 8. март”. Овај догађај ће се одржати од 8. до 17. марта на трећем спрату Ada moll-a.

У склопу догађаја, у циљу акцентовања кључне улоге жена у културолошком, технолошком и научном напретку човечанства, организована је изложба Жене које су промениле Србију ауторке, музејске саветнице Јелене Секуловић, која кроз предмете, легенде и фотографије расветљава деловање два посебно значајна женска друштва: Београдског женског друштва и Кола српских сестара као хуманитарно-патриотских удружења с краја 19. и почетка 20. века која су имала најзначајнију функцију у ширењу домена женског деловања и промоцији потребе за променом друштвеног и политичког положаја жена.

 

Изложба Жене које су промениле Србију представља утицајне жене које су биле чланице Београдског женског друштва и Кола српских сестара, као што је Надежда Петровић, чија је посвећеност уметности и активизму оставила неизбрисив траг на културни, уметнички, али и друштвено-политички положај жена.

 

Поред ове друштвено значајне и подстицајне изложбе, организоване су три инспиративне радионице које ће посетиоцима омогућити да се активно укључе у догађај. Радионице калиграфије, сликарства и веза биће одржане 8. марта од 15 до 20 часова, а посетиоцима пружају прилику да се посвете уметности и вештинама које су одражавале и промовисале креативни потенцијал жена кроз историју.

 

Радионица калиграфије

На радионици калиграфије, посетиоци ће имати прилику да уроне у свет елегантног и прецизног писања, вештине која носи са собом дугу историју и изузетну естетику. Калиграфија је уметност лепог писања која је кроз векове била цењена и практикована широм света, а ова радионица пружа прилику да се представе основе ове префињене вештине. Посебна атракција ове радионице ће бити могућност да посетиоци креирају персонализоване честитке или поруке, користећи калиграфске вештине како би изразили своја осећања на посебан и елегантан начин. Ово ће бити прилика да се покаже љубав, поштовање и захвалност према вољеним особама на јединствен и незабораван начин.

Радионица је прилагођена за све узрасте.

 

Радионица веза

У сарадњи са Етно мрежом кровном асоцијацијом произвођача рукотворина из целе Србије, организованих у занатска удружења и задруге које израђују аутентичне рукотворине применом традиционалних техника, припремили смо радионицу израде Уникатних везених честитки.

На радионици веза, посетиоци ће имати прилику да се опробају у вештини традиционалног веза који има дугу и значајну историју у нашем културном наслеђу. Вез, као традиционална техника ручног рада, има дубоке корене у нашој култури и представља важан део нашег наслеђа.

Кроз векове, жене су користиле вештине веза како би изражавале своју креативност, стварале функционалне и декоративне предмете, као и преносиле приче и симболе кроз своје радове. Ова вештина се преносила с колена на колено, преносећи не само занат већ и вредности, традицију и идентитет заједнице.

Вез је био много више од обичног ручног рада – био је начин изражавања уметности, причања прича и повезивања са заједницом. Кроз шаре и мотиве на везеним предметима, препознају се различити културни и регионални идентитети, али и индивидуални стилови и особености жена које су их стварале. Ова радионица пружа прилику да се ближе упозна традиционални вез, да се науче основне технике и да се кроз практичан рад оживе старе вештине. Посетиоци ће имати прилику да одаберу мотиве и шаре које их инспиришу и да створе свој уникатан комад. Ово ће бити прилика да се кроз личну креацију оживи традиција и да се изради посебан поклон некој посебној дами, показујући пажњу и поштовање према њој и према богатој традицији коју вез носи са собом.

 

Сликарска радионица

На сликарској радионици, посетиоци ће имати прилику да истраже своју креативност кроз сликарство, уметничку форму која има дугу и богату традицију у изражавању људске имагинације и емоција, уз помоћ академског сликара Млађана Браниловића. Сликарство је одувек било начин изражавања мисли, осећања и идеја, те ова радионица пружа прилику да се уђе у свет боја, кроз традиционалне мотиве, линије и облике и да се изрази своја лична уметничка визија. Сваки учесник ће имати прилику да одабере мотив који га инспирише, и да кроз свој рад пренесе своје мисли и емоције. А притом направи лепу честитку за 8. март.

Све радионице су бесплатне и за учешће није потребна пријава. 

Видимо се!

Иди на врх