Читање боја

Датум одржавања
од 20. септембра 2023. до октобара 2024. године.
Тагови
Подели
Етнографски музеј, 20. септембра, у част прослављања 122 године постојања и очувања културног наслеђа, прмеријерно је представио велику изложбу Читање боја, ауторке и музејске саветнице Марине Цветковић.

Изложба Читање боја представља јединствене и аутентичне предмете из 19. века који су део етнографске збирке Текстилно покућство, бојени органским бојама, који чине важан елемент нашег културног наслеђа. Ова заиста значајна изложба посетиоцима открива неслућене могућности које пружају традиционални начини бојења текстила.

Иако су боје предмет проучавања више дисциплина физике, хемије, физиологије, основно средство ликовног изражавања, оне су свакако и културолошки феномен. Имајући у виду комплексност теме, изложба се ограничава на тему боја на текстилу са освртом на културну историју боја и на специфичан значај које боје имају у српском традиционалном друштву. Тема на изложби је интерпретирана кроз одабране текстилне предмете и сировине за бојење текстила, а каталог прати и документарна грађа- знања, односно рецепти о бојењу пређе која се баштини у документацији Етнографског музеја и у Манаковој кући.

Како су се у оквирима српског текстилног културног наслеђа за добијање боје донедавно користили првенствено делови биљака из окружења уз примену традиционалних знања, умећа и вештина, овом изложбом посебно се ставља акценат на еколошки аспект овог стваралаштва.

Првих сто посетилаца улазницу за ову јединствену изложбу могу да добију у замену за текстилни материјал који ће бити намењен за рециклажу.

Како је текстилна индустрија трећи највећи загађивач у свету, Етнографски музеј овим креативним, иновативним и одговорним решењем, жели да подстакне ширење еколошке свести и  размишљање о значају одрживог развоја.

Читање боја прва је изложба у Србији која се гледа кроз наочаре у боји, што посетиоцима пружа другачији и потпун визуелни доживљај поставке.

Део изложбе чини и еко учионица где су између осталог изложене и природно бојене кануре вуне настале у радионици Оживљавање традиције, Фарбање вуне природним материјалима која се од 2016. године успешно одржава у организацији Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно.

Изложба Читање боја доступна је за посетиоце до марта 2024. године. Током трајања изложбе организована су ауторска вођења уз пратећи програм.

Изложбу је подржало Министарство културе Републике Србије.

 

Захваљујемо се на сарадњи Музеју на отвореном „Старо село“ Сирогојно, и партнерима Eko servis и Grossoptic.

 

Тагови
Подели
Иди на врх