Представљање монографије

Датум одржавања
28. септембар 2023. у 19 сати
Подели
„Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица”

Промоција монографије уз пратећу изложбу слика – вартаграфија одржаће се у четвртак 28. 9. 2023. у 19 часова.

Изложба ће моћи да се погледа до 4. 10. 2023.

На промоцији ће говорити др Дијана Милашиновић Марић, историчар уметности, мр Бојана Поповић, саветница Музеја примењене уметности, мр Душко Трифуновић, графички дизајнер – професор, Славомир Војиновић, новинар и публициста и др ум. Анамарија Вартабедијан, сликар и графички дизајнер – уредник монографије.

Монографија „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица” посвећена је сликару, графичару, дизајнеру и професору, а изашла је поводом 90 година од његовог рођења, са жељом да се прикаже сваки сегмент Вартиног изузетно богатог стваралачког опуса, као и раздобље у коме је стварао. Издавач монографије је Градска општина Младеновац.

Уводни текст монографије истиче највреднију карактеристику Вартиног рада – везаност за традиционалне симболе и њихово транспоновање у савремену уметност и графички дизајн. Употпуњен је поглављем књиге – „О Вартином стваралаштву су писали”, са објављеним текстовима истакнутих историчара уметности и ликовних критичара, који су богато илустровани репродукцијама његових дела – од графике, преко илустрације, вартаграфија, слика, до опреме књиге и графичког дизајна. Заокружују га и текстови о његовом педагошком раду као и стваралачком раду у родном Младеновцу. Цело поглавље о Варти завршава се биографским аутопортретом и личним фотографијама које документују његов живот и рад. Други део књиге посвећен је сликарској породици Вартабедијан, са кратким освртом на уметничку делатност, и репродукцијама радова – Душанке, Давида и Анамарије.

Миодраг Вартaбедијан Варта, Манастир Гегард, суви пастел, 2004.
Миодраг Вартaбедијан Варта, Белег, 2000.
Миодраг Вартaбедијан Варта, Београдски јерменски споменик, вартаграфија, 2017.
Миодраг Вартaбедијан Варта, Крајпуташ, вартаграфија, 1991.
Подели
Иди на врх