122 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА ЕТНОГРАФСКОГ МУЗЕЈА

Датум одржавања
20. септембар 2022.
Подели
ЧУВАМО ЗА БУДУЋНОСТ


У среду 20. септембра у препуном Етнографском музеју прослављен је Дан музеја и 122 година постојања једне од најважнијих инситуција културе у Србији.

 

Програм за више од 200 званица отворио је дечији хор ОШ „Краљ Петар Први“ извођењем химне „Боже правде“, након којег су наступили наш најбољи џез пијаниста Васил Хаџиманов и џез и оперска певачица Марта Хаџиманов, који су својим песмама потпуно одушевили све присутне, док је модни етно перформанс модног филозофа Филипа Максимовића позитивно шокирао публику повезујући народну ношњу са ношњама других култура у једну футуристичку модну креацију.

 

„Овај државотворно оријентисан музеј духовно и симболички чини етнолошку, антрополошку и културолошку базу свих грађана Србије и свих оних који се тако осећају“, рекао је Марко Крстић, директор Етнографског музеја. „Етнографски музеј треба да буде жив, интерактиван, атрактиван и модеран, са посебним акцентом на рекодирању традиције и једног новог пруступа у комуникацији са младима.

 

Отварајући изложбу „Читање боја“ која је специјално припремљена за Дан музеја, министарка културе г-ђа Маја Гојковић, истакла је да су обележавање 122 године дуге постојаности музеја и значајна изложба Читање боја, још једна потврда да је ово једна од најважнијих установа културе у нашој земљи. „Временом, Етнографски музеј постао је не само чувар јединствене културне баштине, већ и један од њених симбола. Грађа о којој се музеј стара, односи се на традицију, сећања, обичаје и митове, који су сви заједно темељ националног и културног идентитета“, додала је министарка, истичући да Етнографски музеј пружа један од најлепших „погледа у прошлост“.

 

“Изложба Читање боја даје културно-историјски осврт на значај боја у српском традиционалном друштву, указујући истовемено на суштински значајну еколошку перспективу. Надамо се да ћемо овим путем подстаћи експерименте и радионице за природно бојење предива“, рекла је Марина Цветковић, ауторка изложбе.

 

Читање боја прва је изложба у Србији која се гледа кроз наочаре у боји, што посетиоцима пружа другачији и потпун визуелни доживљај поставке, а током трајања изложбе биће организована ауторска вођења уз пратећи програм.

 

Првих сто посетилаца улазницу за ову јединствену изложбу може да добије у замену за текстилни материјал који ће бити намењен за рециклажу. Етнографски музеј овим креативним, иновативним и одговорним решењем, жели да подстакне ширење еколошке свести као најважнијег питања 21. века.

 

Ваш Етнографски!

 

Подели
Иди на врх