Дани европске баштине

Датум одржавања
15. септембра - 15. октобра 2022.
Подели
Етнографски музеј у Београду и ове године учествује у манифестацији Дани европске баштине. Овогодишња тема манифестације је Одрживо наслеђе, која је у контексту климатских промена, разноликог културног наслеђа Европе и Циљева одрживог развоја УН до 2030. године.

Водећи се ИКОМ-овом дефиницијом музеја из 1974. године према којој је музеј установа у служби друштва и његовог развоја, Етнографски музеј је допринос тој мисији дао на специфичан начин. Препознавши важност заштите животне средине у коришћењу обновљивих извора енергије, Музеј је на кров зграде поставио соларне плоче, и тиме постао први Музеј који тако покрива део потрошње електричне енергије, штеди новац и истовремено брине о животној средини. Музеј као образовна и друштвено одговорна установа тако промовише и подстиче на еколошку освешћеност, а у конкретном примеру и коришћење Соларне енергије.

Поводом обележавања Дана Етнографског музеја, а у склопу обележавања Дана европске баштине, у периоду од 20. до 25.  септембра 2022. улаз у Етнографски музеј и у Манакову кућу биће бесплатан.

Током трајања манифестације, посетиоци ће у Етнографском музеју моћи да виде:

  • Сталну изложбу музеја, Народна култура Срба у 19. и 20. веку 
  • Повремену изложбу Лепа кућа, аутора др Милоша Матића
  • Повремену изложбу Ја носим вас, ви носите мене,

аутори: Катарина Радисављевић, Татјана Бугарски, Александар Петијевић, Александар Антуновић

Заинтересовани се могу пријавити за бесплатно учешће у радионици У потрази за прегачама. Истражујући народне ношње приказане на изложби Народна култура Срба у XIX и XX веку, и мотиве коришћене на кецељама, деца се инспиришу и подстичу на стварање сопствених шара по угледу на српско културно наслеђе.

Шаре се изводе помоћу канапа који се лепи на картон.

Радионица је намењене деци узраста од 6 до 9 година

Датум одржавања радионица: 10.10 – 14.10.2022.

Пријава на бр. 0628070056 или на е-мејл: decja.radionica@etnografskimuzej.rs

Од 3. до 6. октобра 2022. године, одржаће се 31. Међународни фестивал етнолошког филма, са пројекцијама у Етнографском музеју и Југословенској кинотеци. Улазак на пројекције је бесплатан.

 

У Манаковој кући, која је у саставу Етнографског музеја, посетиоци могу обићи изложбу Народне ношње и накит централнобалканског подручја из XIX и првих деценија ХХ века и погледати неки од садржаја у оквиру програма Манаково културно лето.

Подели
Иди на врх