ДЕТЕКТИВ У МУЗЕЈУ

Датум одржавања
12. јула 2023.
Подели

Јуче, 12. јула са почетком у 11 часова,  у свечаној сали Етнографског музеја представљени су резултати истраживања студената треће године Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, под називом „Детектив у музеју: анализа артефаката из збирки Етнографског музеја у Београду“.

Присутнима су се представили студенткиња Николина Јовановић, која је анализирала корет из збирке „Народне ношње Црне Горе“ и студент Марко Јевтић, чији је предмет истраживања била мисираба из збирке „Градске ношње“.

Студенткиња Николина Јовановић је уз менторство професорке Данијеле Велимировић и Јелене Туцаковић кустоскиње и руковаоца збирке „Народне ношње Црне Горе“ присутнима представила  женски горњи одевни предмет под називом корет, који чини саставни део свечане црногорске женске ношње. У свом раду, Николина се осврнула на изглед и крој одевног предмета, као и на друштвени контекст у коме је предмет употребљаван. Кроз повезивање са члановима локалне заједнице Николина је успела да нађе фотографију власнице корета који је био предмет анализе.

Студент Марко Јевтић је, уз менторство професорке Данијеле Велимировић и Јелене Секуловић више кустоскиње и руковаоца збирке „Градска ношња“, представио мушки горњи одевни предмет – мисирабу, која је ношена у Призрену. Марко је уз анализу кроја, начине и технике украшавања мисирабе, посебан акцент ставио на културну биографију предмета. Темељним истраживањем, уз примену детективске методе, успео да реконструише друштвено-економски статус власника.

Одељење за конзервацију пружило је стручну помоћ студентима приликом истраживања поменутих предмета.

Програм „Детектив у музеју“, одвија се по други пут. Организовање овакве студентске теренске праксе још једном потврђује чврсту везу и сарадњу између Етнографског музеја и Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета.

Подели
Иди на врх