Etnology Fest 2023 – Сребрни пут до Египта

Датум одржавања
08. октобар 2023. године
Подели
Под покровитељством и уз подршку прве даме Републике Србије гђе Тамаре Вучић, синоћ је у препуном Етнографском музеју, на другој вечери култног Етнолоџи Феста, приказујући Египат као овогодишњу земљу у фокусу са којом Република Србија одржава дипломатске односе више од 115 година, представљена модна ревија чувене египатске дизајнерке Рим Мажид Амин под називом „Сребрни пут до Египта“.

На самом почетку вечери, публику је одушевио музички наступ чувене Браће Теофиловић, јединствених извођача древне српске и балканске вокалне музике, који су наступали у најпрестижнијим светским концертним дворанама, и који су, овом приликом, извели акапела песму „Смиљана“.

На екслузивној модној ревији „Сребрни пут до Египта“, приказивањем изванредног уникатног накита, представљена је модна ода традицији и савременим трендовима. Спајајући своје улоге истакнутог туристичког водича, посвећеног истраживача египатског наслеђа, сакупљача традиционалног египатског накита и модерног дизајнера, Рим Мажид Амин је на савремен и креативан начин, показала дубок утицај древне египатске цивилизације и њену симболику и све присутне повела на магично путовање Египтом.

Рим Мажид Амин не представља само фантастичне комаде оригиналног накита, већ су они жив тестамент културног наслеђа Египта који траје вековима. Њен дизајн превазилази обично украшавање. Он је мост који повезује древно и савремено и почаст традиционалним и модерним утицајима египатских цивилизација кроз историју.

Од величанствене ере древних фараона Египта до грко-римског сјаја, вечне елеганције коптских традиција и комплексне лепоте исмиских култура, креације Рим Мажид Амин оживљавају симболе који се преносе из генерације у генерацију.

Догађају су присуствовали прва дама Републике Србије гђа Тамара Вучић, представници амбасада Арапске Републике Египат, Швајцарске Конфедерације, Француске, Албаније, Краљевине Мароко, Народне Демократске Републике Алжир, Палестине, Сједињених Мексичких држава, Чешке Републике, Републике Грчке, Кипарске Републике, Уједињеног Краљевства, Републике Замбије, Републике Пољске и Краљевине Норвешке.

Другој вечери Етнолоџи Феста и спектакуларној модној ревији присуствовале су и уважене званице, г. Станко Благојевић, помоћник министра културе за културно наслеђе и дигитализацију, гђа Татјана Матић, директорка Фонда за развој Србије, Бранкица Јанковић, повереник за заштиту равноправности, директори музеја и установа културе, ко и бројни уметници и представници медија.

Присутнима су се обратили Његова Екселенција господин Басел Салах, амбасадор Арапске Републике Египат у Републици Србији, уз поздравну реч Марка Крстића, директора Етнографског музеја.

„Изузетно ми је задовољство што сам вечерас у Етнографском музеју и што имам прилику да уживам у јединственој културној вечери, под називом „Сребрни пут у Египат“, и модној ревији која је привукла публику из свих крајева света и која представља специфичан вид презентовања нематеријалног културног наслеђа. Желео бих да изразим посебну захвалност гђи Тамари Вучић, првој дами Републике Србије за уприличавање овог невероватног фестивала у Београду, под њеним покровитељством и уз њену подршку. Када представљате земљу као што је Египат, а служите у земљи као што је Србија, ваши напори да унапредите билатералне односе на пољу културе постају лакши и узбудљивији, јер обе земље поседују дугу културну историју и дугу традицију љубави према уметности. Показало се да је ово заједнички језик којим говоре два народа“, истакла је Његова Екселенција г. Басел Салах, наглашавајући 115 година дугу и успешну билатералну сарадњу и дипломатске односе две земље.

Марко Крстић, директор Етнографског музеја, посебно се осврнуо на јаку симболику и изузетну естетику мотива Стапарске руже који краси овогодишњи Етнолоџи Фест.

 

„Ово је лепа прилика да можемо на овај начин да се упознамо, и да попричамо не само о јединственој орнаментици коју ћемо вечерас видети, већ и да продужимо и продубимо односе који трају већ 115 година. Некада је баш у периоду када су билатерални односи почели са упостављањем, Стапарска ружа почела да живи у рукама наших жена и ткаља. Стапарски ћилими већ више од 120 година улепшавају наше домове и просторе око нас. Овим путем честитам Гоги Грубјешић што је успела да на овај начин представи културно наслеђе. Када би се неким случајем десило да нестану египатска уметност и култура, вероватно би нестало целокупно човечанство. Толико је египатска култура важна за овај свет. У том смислу, необично ми је задовољство што овде видим људе који су посвећени тој култури, размени и пре свега дијалогу. Разноликост не само ревија које видимо на Етнолоџи Фесту, него и начини на које ми можемо да сарађујемо са Египтом, заиста показују да смо на добром путу“, истакао је Марко Крстић, посебно се захваљујући првој дами Републике Србије гђи Тамари Вучић на покровитељству и на изванредном начину на који Етнолоџи Фест показује како култура може да буде дипломатски оквир.

Догађај је подржало Министарство културе Републике Србије и компаније: Millennium Team, Телеком Србија, West 65, BMW Стефановић.

Подсетимо, Етнолоџи фест, тродневна међународна модна манифестација ауторке Гоге Грубјешић, седму годину заредом на најсавременији начин, употребом иновативних технологија и у сарадњи са водећим стручњацима из области дизајна, моде и сродних занимања, скреће пажњу на често заборављене потенцијале нематеријалног и материјалног културног наслеђа Србије и својим залагањем пружа простор за остваривање веће видљивости заборављених традиционалних заната и њихових носилаца.

Подели
Иди на врх