7. међународни Etnology Fest – „Нити традиције ”

Датум одржавања
7-9 октобара 2023. године
Подели
Под покровитељством и уз подршку супруге председника Републике Србије гђе Тамаре Вучић, синоћ је у свечаном духу и предивној атмосфери Етнографског музеја, отворен 7. међународни Etnology Fest.

Овогодишњи Etnology Fest посвећен је промоцији нематеријалног културног наслеђа и заштити културних идентитета. Ауторка фестивала и идејни творац ове манифестације, Гога Грубјешић, годинама уназад ради на враћању у јавност и осавремењавању традиционалне културе и мотива.

Вече под називом Нити традиције протекло је у духу повезивања и преплитања традиционалних, старих заната са савременим уметницима и креативним индустријама. уз посебну подршку Министарства културе Републике Србије.

„Уметност као одраз стварности у духу само понекад нам открива своје тајне и повремено их износи пред наше духовне очи. Ко уме да гледа тим очима, увек ће видети невидљиве нити које сежу у дубоку прошлост и у делима најмодернијих уметничких форми. Наш је задатак да те нити препознамо и да их са пажњом чувамо и негујемо, никада не заборављајући да су наши културни корени место из кога, као и биљка, црпимо и енергију и инспирацију. Ипак су давно, мудрији од нас, приметили да је снага дрвећа не у његовој крошњи, већ у корењу. Наша чврста одлука и наш задатак је да непоколебљиво одолевамо непогодама, чувајући тај корен, ту снагу која нас је изнедрила, поносно показујући крошњу као најлепши украс у башти светске културне баштине“, изјавила је гђа Тамара Вучић, која је свечано отворила ову манифестацију.

На отварању овог међународног модног спектаклта био је велики број људи из друштвено-културног живота Србије, као и иностране званице, па су својим присуством догађај увеличали Његова Екселенција гдин Басел Салах, амабасадор Арапске Републике Египат у Србији, гђа Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности, гђа Светлана Ћалдовић, директорка Музеја на отвореном Старо село – Сирогојно, гдин Славко Спасић, директор Природњачког музеја и многе друге познате личности из света културе и уметности.

Да су нити традиције непрекидне и нераскидиве, својом јединственом појавом и личношћу показала је уважена гошћа фестивала, принцеза Јелисавета Карађорђевић, која се, ексклузивно, на Етнолоџи Фесту прошетала пистом у шумадијској народној ношњи уз овације из публике.

Веома брзо, из установљених оквира традиције, у модну будућност нас је телепортовало 12 студената дизајна костима Факултета савремених уметности, који под менторством професора и дизајнерке Соње Крстић, креирали радове за модну ревију „Нити традиције”, чија је Соња Крстић и ауторка.

Александар Латиновић, Александра Мандић, Валентина Пејовић, Исидора Квасневски, Леа Пецовић, Маша Теофанов, Наталија Савић, Ненад Павловић, Тамара Марић, Тијана Јосиповић, Тара Јовић и Уна Ђорђевић, студенти дизајна костима на Факултету савремених уметности су нетипичном материјализацијом форми и етно елемената, користећи традиционалне технике израде и применом ручног рада, изванредно дефинисали свој естетски (мета) универзум, настао на културном наслеђу Србије.

Велику пажњу изазвале су и жене које су своје професије посветиле очувању традиционалних заната – плетиље Драгицa Гаротић и Верица Пауновић – Несторовић, ткаља Снежана Ладолеж, Даница Миличевић уметник за вез и покрстице, Марија Пауновић Чонтош, Снежана Драгић која хекла најлепше хаљине, уметник златовеза Веселка Маниташевић као  и чланице удружења Стапарска ружа, Верица Мијатовић и Мира Ковачев које се баве ћилимарством. Посебно одушевљење изазвали су прелепи мотиви ружа којима је украшен овогодишњи Etnology Fest.

Први дан фестивала симболично је завршен песмом “Ајде Јано” уз овације публике.

У недељу, други дан Etnology Festa, земља у фокусу биће Арапска Република Египат, а посетиоцима ће се кроз ревију представити модна креаторка из Кариа, Рим Мажид Амин.

Подели
Иди на врх