Етнолоџи фест

Датум одржавања
од 7. до 9. октобра 2022.
Подели

У Етнографском музеју у Београду је под покровитељством и уз подршку супруге председника Републике Србије госпође Тамаре Вучић од 7. до 9. октобра 2022. одржан 6. Етнолоџи фест – међународни фестивал посвећен промоцији нематеријалног културног наслеђа и заштити културног идентитета.

Фестивал је ове године био домаћин пројекта “Give (Back) Credit to Heritage Communities” (Вратимо поштовање удружењима заштите и културног развоја). Пројекат је реализован уз подршку програма Креативна Европа Европске уније.

Прво вече су се публици обратили шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Његова екселенција господин Емануел Жиофре и супруга председника Републике Србије  госпођа Тамара Вучић.

То вече је под називом  „Cultural Fashion“,  била одржана модна ревија дизајнерки Маријане Андрић из Србије, Кијаре Кортни из Велике Британијеи Монике Милер из Румуније,  које су се у своме раду  бавиле репозиционирањем вредности традиционалних заната у оквиру савременог модног система.

Друго вече је било посвећено овогодишњој земљи у фокусу –  Мароку. Вече је отворено свечаним обраћењем Амбасадора Краљевине Мароко у Републици Србији Његове екселенције господина Мохамеда Амине Белхажа и директоре Етнографског музеја у Београду госпође Тијане Чолак-Антић Поповић. Нашој јавности је том приликом представљена мароканска дизајнерка Имане Белмкадем која за своје креације  има инспирацију у традиционалним мароканским костимима и мотивима прелепих крајева Марока.

Трећег дана одржан је панел “SIROGOJNO STORY  – СТУДИЈА СЛУЧАЈА СРПСКОГ МОДНОГ БРЕНДА” . Било је речи о о историјату и златном добу најуспешније компаније плетенина у Србији и бившој Југославији – Сирогојно стилу и томе како је српско село постало међународно модно име.

Подели
Иди на врх