Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Фестивал

 

Међународни фестивал етнолошког филма у Београду је догађај који представља широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традицијског, као и модерног начина живота људских заједница, нудећи разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада.

Фестивал је започео свој живот 1992.године и то углавном с остварењима из националне ТВ продукције где су приказивани фолклор и обичаји Балканских и Словенских народа. У наредном периоду Фестивал већ обухвата завидан обим тема из културне и социјалне антропологије са свих континената.

Мисија Фестивала је да охрабрује истраживачке и стваралачке приступе у етнографским документарним филмовима, да едукује публику о богатству и разноврсности локалних културних традиција, као и да буде глас савести код проблема савремених друштава узрокованих ниподаштавањем вредности културног наслеђа.

Етнографски музеј у Београду организује овај Фестивал сваке године. Од 2012. године при Музеју делује и Центар за нематеријално културно наслеђе Србије који ће надаље развијати програме ове манифестације. Резултат претходних фестивалских издања је богата видео- архива која броји 1250 етнографских филмова из 80 земаља.

Фестивал је намењен младим људима и академској популацији из области друштвених и хуманистичких наука, студентима, стручњацима и уметницима различитих профила. Такође, Фестивал настоји да привуче припаднике локалних заједница укључених у очување културног наслеђа које сами баштине.

У видео-архиви Етнографског музеја у Београду, међу осталим насловима, налазе се и следећа остварења етнографског филма : Ђурђул, Вампир у Штубику, Човек Визије, Живот и смрт на реци Ганг, Магијски круг цвећа, Љубав завет, Књига рекорда Шутке, Снимање и пуцање с Мурсима и др. Филмска збирка такође поседује старе етнографске снимке из периода пре и после II светског рата, као што су: Свадба у Сланцима и Свадба у Тополи (аутора Петра Ж.Петровића, кустоса Етнографског музеја).

Видео-архива је делимично похрањена на VHS тракама, а у новије време је комплетан материјал у процесу дигитализације.

 

www.etnofilm.org

 

XXIX међународни фестивал етнолошког филма биће одржан од 13. до 16. октобра 2020. године. Љубитељи етнолошких филмова ће  целокупан овогодишњи програм моћи да  погледају онлајн.

На репертоару је више од 40 филмова подељених у две категорије – Такмичарску и Информативну. У оквиру Такмичарске категорије биће приказана 24 филма из такмичарског програма и четири из студентског, док ће у Информативној категорији бити 12 филмова.

Гледаоцима ће на располагању бити и филмови из Специјалног програм који је ове године посвећен недавно преминулом редитељу и сараднику Фестивала Добривоју Пантелићу и обележавању 50. годишњице Научне редакције РТС-а (раније Телевизије Београд).

Слоган овогодишњег Фестивала У гору, у воду преузет је из магијског ритуала карактеристичног за Северозападну Србију којим се растерују зле силе када се као временска непогода обруше на село, а наша жеља је да ту поруку метафорички пренесемо на глобалну стварност.

Филмови ће бити доступни за бесплатно гледање током седам дана, од 13. до 19. октобра на virtual.etnofilm.co.rs  Због географског ограничавања садржаја, филмови ће бити доступни само гледаоцима на територији Републике Србије.

Сви филмови имају енглески титл. Филмови главног такмичарског програма титловани су на српски језик. Да би се укључили, потребно је одабрати ову опцију кликом на дугме CC у доњем десном углу прозора.

http://www.etnofilm.org/index.php/sr/tt://www.etnofilm.org/index.php/sr/..http://www.etnofilm.org/index.php/sr/http://www.etnofilm.org/index.php/sr/

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Збирке

У музеју се чувају збирке предмета из ХVIII, XIX и XX века, али и старе и ретке књиге, фотографије, три велика албума акварела Николе Арсеновића који је сликао народне ношње од 1840. до 1870, радови Владислава Тителбаха, Карола Поп де Сатмарија (Carol Popp de Szathmáry), Ђоке Миловановића и радови неколицине сликара етнографа (Никола Зега, Драгутин Инкиостри, Олга Бенсон…). У збиркама се чува око 200.000 музеалија међу којима је више од 56.000 етнографских предмета.

Претражите сајт

×