Етнографски музеј Београд

Member of Museums.EU
Календар Догађања
радно време музеја

Међународни фестивал

 

Међународни фестивал етнолошког филма у Београду је догађај који представља широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традицијског, као и модерног начина живота људских заједница, нудећи разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада.

Фестивал је започео свој живот 1992.године и то углавном с остварењима из националне ТВ продукције где су приказивани фолклор и обичаји Балканских и Словенских народа. У наредном периоду Фестивал већ обухвата завидан обим тема из културне и социјалне антропологије са свих континената.

Мисија Фестивала је да охрабрује истраживачке и стваралачке приступе у етнографским документарним филмовима, да едукује публику о богатству и разноврсности локалних културних традиција, као и да буде глас савести код проблема савремених друштава узрокованих ниподаштавањем вредности културног наслеђа.

Етнографски музеј у Београду организује овај Фестивал сваке године. Од 2012. године при Музеју делује и Центар за нематеријално културно наслеђе Србије који ће надаље развијати програме ове манифестације. Резултат претходних фестивалских издања је богата видео- архива која броји 1250 етнографских филмова из 80 земаља.

Фестивал је намењен младим људима и академској популацији из области друштвених и хуманистичких наука, студентима, стручњацима и уметницима различитих профила. Такође, Фестивал настоји да привуче припаднике локалних заједница укључених у очување културног наслеђа које сами баштине.

У видео-архиви Етнографског музеја у Београду, међу осталим насловима, налазе се и следећа остварења етнографског филма : Ђурђул, Вампир у Штубику, Човек Визије, Живот и смрт на реци Ганг, Магијски круг цвећа, Љубав завет, Књига рекорда Шутке, Снимање и пуцање с Мурсима и др. Филмска збирка такође поседује старе етнографске снимке из периода пре и после II светског рата, као што су: Свадба у Сланцима и Свадба у Тополи (аутора Петра Ж.Петровића, кустоса Етнографског музеја).

Видео-архива је делимично похрањена на VHS тракама, а у новије време је комплетан материјал у процесу дигитализације.

 

www.etnofilm.org

 

.h


http://www.etnofilm.org/index.php/sr/tt://www.etnofilm.org/index.php/sr/..http://www.etnofilm.org/index.php/sr/http://www.etnofilm.org/index.php/sr/

Музејска продавница и књижара др Сима Тројановић

У атријуму музеја налази се продавница сувенира. У њој можете купити копије средњевековног накита израђене од сребра, текстилно покућство, делове народних ношњи

Подржите нас

Подржите Етнографски музеј кроз донације, спонзорство или учлањењем у Клуб сарадника Етнографског музеја. Подршка јавности, појединаца, компанија и организација, помаже нам да изградимо и обновимо музеј, организујемо изложбе, унапредимо конзервацију, и развијамо своје едукативне програме.

Манакова кућа

Манакова кућа је саграђена око 1830. године у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније по коме је Манакова кућа добила име и задржала га до данас.
Неправилан облик основе Манакове куће условљен је обликом парцеле на којој је подигнута. Кућа је саграђена у бондручној конструкцији и састоји се од подрума зиданог каменом, приземља и спрата, грађена је у бондручној конструкцији.

Претражите сајт

×