Изложба женске цинцарске ношње

Датум одржавања
22. октобар 2021. године
Тагови
Подели
У атријуму Етнографског музеја у Београду, у петак 22. октобра 2021. године отворена је гостујућа изложба српско-цинцарског удружења „Луњина", које слави 30 година постојања. На изложби су били представљени примерци цинцарске ношње из села Софилари у околини Штипа.

Сарадња са локалним заједницама и удружењима која се баве очувањем културних и етничких идентитета је један од важних аспеката рада Етнографског музеја.

Аутор изложбе је Ванђа Димитријева-Кузманоска, ванредни професор на Ликовној академији Универзитета „Гоце Делчев“ у Штипу. Завршила је средњу текстилну школу, а на Универзитету за уметност и дизајн „Јоан Андреску“ у Румунији завршава Факултет за ликовну и декоративну уметност и магистарске студије текстилног дизајна. Изложбе народне ношње су њена специјалност и са овом колекцијом је направљено преко 20 изложби у Македонији и ван ње. Колекција се први пут представљала у Етнографском музеју у Београду.

Први кустос Етнографског музеја, Никола Зега, такође је цинцарског порекла. Прве Зеге дошле су 1782. године из Влахоклисуре у Банатско Ново Село. Никола је ту рођен и завршио основну школу, док је средњу похађао у Бечу. Био је талентовани сликар и ученик Стеве Тодоровића у Београду, а касније студент Уметничке школе у Минхену. Школске 1901/02 постаје учитељ вештина у Првој београдској гимназији и илустратор у Етнографском музеју у коме је касније постављен за кустоса. Године 1921.  постаје управник, а 1925. године директор Етнографског музеја.

Изложба је била доступна посетиоцима до 24. октобра 2021. године.

 

Тагови
Подели
Иди на врх