Где сви ћуте, оне говоре

Датум изложбе
од 13. до 26. јуна 2022. године
Аутори
Мирослав Митровић, музејски саветник Етнографског
Етнографски музеј у Београду гостује у Парохијском дому у Љубљани

Одабиром  120 предмета са пратећим материјалом из Збирке народних музичких инструмената изложба представља део музичке традиције српског народа с балканског простора, као и богатство и разноликост инструмената у начину израде, извођењу и форми.

На изложби су представљене гусле и свирале које баштини Етнографски музеј. Гусле као митски инструмент српског народа и преносиоци универзалних и моралних порука у неодвојивој епској симбиози: песма, гуслар и гусле. У другом делу изложбе представљене су свирале с простора некадашње Југославије. То је простор са којег је Етнографски музеј у Београду у својој 120 годишњој историји предмете и сакупљао. Познато је да су ови терени вековима били изложени бројним миграцијама па ће осим инструмената за које се може рећи да су самоникли, бити изложени и они који су донесени, усталили се, одомаћили и на крају прихваћени као наши.

У току изложбе ће бити организоване гусларске вечери уз наступе гуслара из двадесетак гусларских удружења која постоје, живе и раде у Словенији.

Аутор изложбе Мирослав Митровић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.

Изложбу је отворила потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић.

Изложба је организована је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Амбасаде републике Србије у Љубљани.

 

Иди на врх