Месец франкофоније у Етнографском музеју

Датум одржавања
од 7. марта 2023 у 18 сати
Подели

Етнографски музеј ће обележити Месец франкофоније пројекцијама франкофоних филмова са Међународног фестивала етнолошког филма. Изабрани филмови су приказани на МФЕФ-у у последње три године, а међу њима се налазе добитник Гран прија „Драгослав Антонијевић” на 29. МФЕФ, као и добитник награде за Најбољи инострани филм на 31. МФЕФ. Теме филмова, између осталог, дотичу се и значаја познавања различитих језика, проблема споразумевања са странцима, адаптације имиграната, као и очувања обичаја и традиција. Француски језик није једини који се чује у овим филмовима и неретко се јавља у својим различитим варијантама, из уста припадника различитих заједница које се њиме служе.

Филмови ће се приказивати сваког уторка у 18 сати у Кино сали Етнографског музеја, Узун Миркова 2

Сви филмови су титловани на српски језик.

Улаз на пројекције је слободан.

 

Програм:

уторак, 7. март 2023. у 18:00

ХРАБРА
Хаити, Француска
26’43’’, 2021.

Режија: Вилмарк Вал
Синопсис: Након смрти хаићанске вуду свештенице или мамбо, њена деца имају задатак да одају почаст божанству коме је служила. Аутор филма приказује своју мајку, ћерку управо једне такве вуду свештенице, како се спрема да изведе ритуал.

Филм „Храбра” је освојио награду за Најбољи инострани филм на 31. међународном фестивалу етнолошког филма, као и скоро двадесет награда на другим фестивалима етнолошког и документарног филма.

Инсерт из филма:

уторак, 14. март 2023. у 18:00

КАЗОНГО (НЕ)МАТЕРИЈАЛНО

Kasongo (Im)matériel

Белгија

38’51’’,2021.

Режија: Ноеми Арази, Жорж Сенга

Синопсис: „Казонго (не)материјално” истражује заборављену историју Свахили-арапске заједнице у Демократској Републици Конго. Њихова путања од угњетача до потлаченог, заједно са локалним усвајањем њихове културе и језика, одражавају напетости и амбивалентност историје и наслеђа.

Преплићући сцене са археолошких ископавања са архивском грађом и савременим снимцима, археолог и фотограф баве се емотивним утицајем онога што траје од прошлости до данас.

Трејлер за филм:

уторак, 21. март 2023. у 18:00

НЕНАД

Белгија

22’05’’, 2020.

Режија: Младен Бундало

Синопсис: Ненад је радник у фабрици за поправку возова у Приједору, у Босни и Херцеговини, а као и многи млади око њега планира да оде на посао у Словенију. Између носталгије за домовином и сна о бољем животу, филм истражује дилеме које настају када одлучите да напустите своју земљу.

Филм је добио награду за најбољи документарни филм на Фестивалу новог балканског филма у Стокхолму 2021.

Трејлер за филм:

уторак, 28. март 2023. у 18:00

ШТА АКО ЈЕ ВАВИЛОН САМО МИТ?

Француска

55’47’’, 2019

Режија: Сандрин Лонк

По наводима Уједињених нација, по један језик нестане на сваке две недеље. Пратећи младог истраживача који документује угрожени изоловани језик у јужном Чаду, филм нас упознаје са сељанима и њиховим односом према језицима. Из њихових сведочења откривамо богатство многојезичног људског рода кога чине милиони друштава, од којих свако непрекидно користи језик да кодира своје знање, културу, и много више – цео свој поглед на свет. Да ли се може рећи да је вишејезичност „природно” стање људског рода? И колико још времена ће бити тако?

Поред Гран прија „Драгослав Антонијевић” на 29. Међународном фестивалу етнолошког филма, филм је освојио неколико награда, а приказан је на више десетина светских фестивала.

Трејлер за филм:

Шта ако је Вавилон само мит?
Храбра, редитељ филма
Храбра
Храбра
Казонго нематеријално
Казонго нематеријално
Казонго нематеријално, редитељка филма
Казонго нематеријално, редитељ филма
Ненад, редитељ филма
Ненад
Шта ако је Вавилон само мит? Редитељка филма
Шта ако је Вавилон само мит
Подели
Иди на врх