Нови упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства

Датум одржавања
1. децембар 2022.
Подели

Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа на свом 17. заседању, које се одржава у Рабату (Мароко), донео је одлуку о упису елемента „Друштвене праксе и знања у вези с припремом и употребом традиционалног пића од шљиве – шљивовице“ на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Овом одлуком на Унескову листу уписан је део „живог наслеђа“ Србије који обједињује низ знања и вештина потребних за припрему шљивовице у домаћинствима, њену примену у свакодневној и обичајној пракси, а обухвата и узгој специфичних сорти шљиве, културу исхране, као и традиционалне занате повезане с израдом употребних предмета који чине саставни део ове праксе.

Комплетан номинацијски досије за упис овог елемента је припремио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду на основу одлуке Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије и Министарства културе Републике Србије. Предлагачи елемента су Етнографски музеј у Београду и Народни музеј Чачак, а у изради номинације учествовали су носиоци наслеђа, појединци и породице, локалне заједнице, институције културе и образовне институције, невладине организације, удружења и други учесници који својим деловањем доприносе очувању и преношењу знања и вештина потребних за припрему и употребу шљивовице данас.

На Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства Србија је до сада уписала породичну славу, традиционалну народну игру коло, певање уз гусле и злакуско лончарство.

 

Подели
Иди на врх