Орнаменти Србије: пиротски ћилим

Датум одржавања
14. фебруара 2023. године у 18 сати
Подели

У уторак 14. фебруара у 18 сати у Етнографском музеју ће бити представљено српско/енглеско издање књиге „Орнаменти Србије – пиротски ћилим“, ауторке Милице Живадиновић, у издању Лагуне.

У потрази за објашњењем порекла и могућих значења орнамената на пиротском ћилиму, Милица Живадиновић је написала књигу које пружа увид у традицију тог женског заната.

Према писаним изворима, традиција израде пиротских ћилима са својим специфичним шарама и орнаментиком траје више од пет векова. Лепота, склад и јединственост тог мајсторства, очуваног до данас, препознати су, па је тако 2012. године пиротско ћилимарство уписано у Националну листу нематеријалног културног наслеђа Србије.

Књига је израз жеље да се на забаван и иновативан начин представи део културног наслеђа Србије, богатство боја пиротског ћилима, модерност форми, али и скривена, недовољно истражена симболика.

О књизи ће осим ауторке говорити проф. др Зорица Томић, културолог, Угљеша Станимировић, визуелни уметник, Растко Ницић, члан Извршног одбора УниКредит Банке Србија, Ивана Мисирлић, уредница, и Марина Цветковић, музејски саветник у Етнографском музеју.

Подели
Иди на врх