ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ИТАЛИЈА ЈЕ У МОДИ“У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ ОДУШЕВИЛО СВЕ ПРИСУТНЕ

Датум одржавања
17. мај 2023.
Подели

У препуном Етнографском музеју у уторак је званично отворена изложба светског формата „Италија је у моди“ кустоса Стефана Доминеле.

 

Изложба приказује 50 легендарних хаљина и костима које су носиле холивудске диве и представља културно обележје духа и сентимента педесетих и шездесетих година прошлог века најпрестижнијих италијанских модних кућа. Поставка је резултат истраживања креативности и глобалног утицаја италијанске високе моде, с освртом на одрживост приказом креација направљених од еколошки прихватљивих рециклираних материјала.

Изложбу је званично отворила Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију и указала на то да се  јачање сарадње Србије и Италије и успех наше културне дипломатије огледа у доброј сарадњи у свим областима културе. ,,Ова изложба  не само да први пут јавности представља избор најексклузивнијих модела италијанских креатора већ је необориво сведочанство да су естетика и стил најбољи амбасадори Италије у свету. “

Директор Етнографског музеја Марко Крстић обратио се званицама с поруком да овим догађајем Музеј жели да се представи као место савремених и модерних токова. „Свакако је важно поменути да су ови костими постали културно наслеђе Италије и да смо у том смислу и препознали важност ове изложбе, са жељом да се посетиоци врате у Музеј“, истакао је Крстић.

 

„Made in Italy је међународно препознат синоним за квалитет и стил“, изјавио је кустос изложбе, Стефано Доминела, говорећи о изабраним креацијама које су обележиле глобалне трендове у историји моде. Донатела је искористио прилику да захвали госпођи Весни Мандић, директорки Модне агенције Фабрика што је препознала квалитет и изврсност ове изложбе и својом упорношћу успела да изложбу доведе у Београд.

Амбасадор Републике Италије у Републици Србији Лука Гори истакао је да се овом изложбом остварује међународна сарадња између Италије и Србије и да је ово један од најважнијих културних догађаја везаних за Италију, а одржаних у Београду.

Отварању изложбе присуствовале су бројне личности из културног живота Србије, представници дипломатског кора, директори институција културе, дизајнери и познати уметници међу којима су првакиња Опере Народног позоришта Јадранка Јовановић, сликар Сава Стојков, глумица Вјера Мујовић и многи други.

Подели
Иди на врх