Павле Аксентијевић Каријатиде сна

Датум одржавања
мај 2024.
Подели
Позивамо вас на ретроспективну изложбу слика „КАРИЈАТИДЕ СНА” чувеног Драгослава Павла Аксентијевића, неприкосновеног појца древне српске и византијске духовне музике, и уметника чија дела носе дубоку симболику и емотивну снагу.

Изложба Павла Аксентијевића КАРИЈАТИДЕ СНА представља ретроспективу његовог сликарског опуса. Циклус од 23 сликe представља девојке са Пелопонеза које су заробљене и одведене у ропство, и које су у античкој архитектури представљене као стубови. Рађене у техници акрилик на платну, настале су у периоду од 2015. до 2024. године, и у симболичком смислу све оне носе Аксентијевићеве снове и његова сећања, а чак и онај период пре сећања.

 

Павле Аксентијевић је уметник од огромног значаја за српску културу и његово стваралаштво представља дубоки израз уметникове душе и путa ка истини, исконској лепоти, духовном просветљењу и постојању.

 

Драгослав Павле Aксентијевић је рођен у Београду 1942. године. Добитник је бројних признања, међу којима су и прве награде за интерпретацију византијских напева на Међународном хорском фестивалу у Грчкој. Музичку групу „Запис” основао је 2000. године коју, осим њега, чине његови синови Растко и Дамјан, и Спасоје Туфегџић и Бојан Ивковић. Сви чланови свирају на аутентичним народним инструментима. Магистрирао је на Ликовној академији 1967. године. Престаје да слика од 1971. до 2006. године. Последње две изложбе које је приредио биле су „Приступање” у галерији Прогрес 2000. године и „Посвећење” у Коларцу 2008. године. Добитник је награде Фонда за културу града Београда за 1989, Златне медаље Културно-просветне заједнице Србије за 1990, награде Радио Инсбрука 1990. и Годишње награде УМУС-а 2000. године.

 

Изложба је отворена до 4. јуна 2024. године.

 

Дођи у Етнографски!

Подели
Иди на врх