Правац у Етнографски без препрека

Датум одржавања
3. децембар 2023.
Подели

Поводом Међународног данa особа са инвалидитетом Етнографски музеј позива све људе добре воље да у недељу 3. децембра 2023. године у 11 часова дођу у Музеј и са нама обележе дан посвећен култури приступачности и свим друштвено осетљивим групама.

 

Након читања књиге на Брајевом писму и слушања аудио књиге у замраченој сали, представићемо тактилно доступну изложбу ергономски прилагођену особама са локомоторним инвалидитетом, под називом Живот око огњишта, која настоји да музејске предмете традиционалног сеоског домаћинства који откривају специфичности културе становања, културе исхране и културе одевања на овим просторима, приближи посетиоцима.

 

Пoсебан значај изложбе огледа се у узимању у обзир искустава слабовидих особа и уважавању различитости, па је конципирана као поставка коју видећи посетиоци доживљавају носећи повез преко очију. Посетиоце ће кроз Живот око огњишта стручно водити кустоскиња Светлана Митровић.

 

Присутнима ће се обратити представници Савеза слепих Србије, а за све посетиоце улаз је бесплатан.

 

Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом 3. децембра проглашено је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација. Обележавање Дана има за циљ да промовише разумевање питања инвалидитета и мобилише подршку за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.

 

Дођи у Етнографски!

Подели
Иди на врх