Програми посвећени „живом наслеђу“ Србије у оквиру Дана европске баштине 2023.

Датум одржавања
од 14. до 26. септембра 2023. године
Подели

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, која се ове године одржава под називом „Живо наслеђе“, Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду организоваће, у сарадњи са носиоцима наслеђа, програме презентације и едукације о елементима живог наслеђа Србије – знањима и вештинама које су, преношењем са генерације на генерацију, сачуване до данас и чине део Националног регистра нематеријалног културног наслеђа, али и Унескове Репрезентативне листе нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Програми посвећени живом наслеђу Србије, одржаће се у Етнографском музеју у Београду и Манаковој кући у периоду од 14. до 26. септембра 2023. године и имају за циљ да се стручној и широј јавности скрене пажња на континуирани рад на примени Унескове Конвенције (2003) и очувању живог наслеђа.

У Манаковој кући биће реализовани програми који обухватају демонстрацију опанчарског заната, радионице филиграна и ткања на хоризонталном разбоју, као и стручно предавање о филигранском занату. Ови програми ће бити одржани у периоду од 14. до 19. септембра 2023. године.
Више информација и пријављивање за учешће на радионицама филиграна и ткања: manakovakuca@etnografskimuzej.rs; 011 409 34 64; 063 64 88 92.

У биоскопској сали Етнографског музеја у Београду, у петак 22. септембра, биће приказане видео-презентације елемената живог наслеђа Србије уписаних у Национални регистар и на Унескову Репрезентативну листу. У истом простору ће бити реализована и радионица традиционалног певања „из вика“ и то у уторак 26. септембра, с почетком у 12 часова. Пријаве полазника за ову радионицу врше се путем мејла Центра: centarnkns@etnografskimuzej.rs.

Овогодишња манифестација „Дани европске баштине“, представља и прилику да се стручној и широј јавности скрене пажња на разноврсне активности Центра за нематеријално културно наслеђе Србије и Манакове куће при Етнографском музеју у Београду усмерене на континуирани рад на примени Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа. Ова Конвенција је усвојена пре двадесет година на Генералној скупштини Унеска у Паризу, а Народна скупштина Републике Србије ју је ратификовала у мају 2010. године.

Више детаља о програмима који ће бити реализовани у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2023“ – „Живо наслеђе“, погледајте на сајту Центра за нематеријално културно наслеђе Србије.

 

Подели
Иди на врх